Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Nitroglycerin ökade bentätheten till priset av huvudvärk

Publicerad: 22 februari 2011, 21:00

Användning av nitroglycerinsalva kan motverka benskörhet hos kvinnor, enligt en ny studie.


Tidigare forskning har indikerat att nitroglycerin kan stimulera nybildning och minska nedbrytning av skelettet.

I en ny studie visar nu ett internationellt forskarlag att denna effekt skulle kunna användas för att motverka benskörhet, osteoporos, hos kvinnor.

Forskarna slumpade 243 postmenopausala kvinnor till att använda en nitroglycerinsalva eller placebo. Deltagarna instruerades att applicera en 2,5 centimeter lång salvsträng på överarmen varje kväll vid sänggåendet.

Efter två år var benmineraldensiteten i ländryggkotorna 6,7 procent högre i gruppen som fått nitroglycerin, jämfört med placebo. Motsvarande siffror för lårbenshalsen och höftbenet var 7,0 och 6,2 procent.

Förekomsten av allvarliga biverkningar var lika i bägge grupper. Betydligt större andel patienter som tog nitroglycerin rapporterade dock huvudvärk, 35 procent, jämfört med i placebogruppen, 5,4 procent. Dessa problem minskade med tiden.

Forskarnas slutsats är att nitroglycerinsalva har potential att bli en billig och enkel metod mot benskörhet om än med ”måttlig” effekt. De anser att sådan salva nu borde testas i en större studie för att studera huruvida den kan motverka uppkomsten av frakturer.

Studien publiceras i tidskriften Jama.

Nitroglycerinsalva används normalt för att stimulera blodcirkulationen.

Läs abstract till studien:

Jama 2011; 305: 800–807

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev