Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Njure togs ut genom slidan

Publicerad: 9 februari 2009, 12:59

Njure togs ut genom slidan

Foto: Illustration: Photos.com

För första gången har en njure från en kvinnlig donator tagits ut genom slidan.


Nu hoppas de amerikanska läkarna som genomförde ingreppet att det mer skonsamma operationssättet kommer att leda till att fler vill donera organ, rapporterar CNN.

Operationen utfördes den 29 januari vid Johns Hopkins Medical Center i Baltimore, USA, och anledningen var att få så effektiv läkning efter operationen för donatorn som möjligt.

 Tidigare har njurar med cancer, eller som av andra anledningar inte fungerat, avlägsnats från kvinnliga patienter genom slidan, men aldrig har proceduren genomförts för att få fram en frisk njure för donation.

 Kvinnan som valdes att bli den första att genomgå operationen, hade tidigare genomgått en hysterektomi, och därför var inte livmodern något hinder under ingreppet.

 Vid operationen skars njuren loss med titthålskirurgi via buken. Genom ett rör som förts in via slidväggen fördes en påse in och träddes över njuren, som därefter kunde dras ut genom röret. Proceduren tog tre timmar att utföra och den kvinnliga donatorn kunde åka hem från sjukhuset samma dygn.

 Vid en normal donationsoperation krävs en 12 till 15 centimeter lång öppning genom bukväggen, och donatorn måste oftast spendera två till tre dygn på sjukhus därefter.

 Proceduren har dock mött kritik från vissa läkare, som ifrågasätter hur organ kan hållas sterila när de forslas ut genom slidan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev