Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Norskor söker abort efter kampanj mot alkohol

Publicerad: 12 Juni 2008, 08:51

Norskor söker abort efter kampanj mot alkohol

En norsk kampanj mot alkohol under graviditeten har fått oväntade konsekvenser. Uppskrämda kvinnor har bett sin läkare om abort för att de tagit ett glas vin innan de visste om att de var gravida.


I kampanjen har Helsedirektoratet, den norska hälsovårdsmyndigheten, gått ut med att ett enda glas vin räcker för att ge fostret allvarliga skador, såsom leverskador och koncentrationsproblem senare i livet.

Norsk gynekologisk forening slår nu larm om att kampanjen fått oönskade effekter.

– Vi har flera exempel på att kvinnor kommit till sin husläkare och bett om abort, för att de har tagit ett glas vin eller en drink tidigt i graviditeten. De hänvisar till kampanjen, som informerat dem om att detta kan leda till allvarliga skador för fostret, säger Knut Hordnes, överläkare vid Haukelands universitetssjukhus och vetenskaplig sekreterare i Norsk gynekologisk forening, till Bergens Tidende.

Både Knut Hordnes och Trude Thommesen, avdelningsordförande i den norska barnmorskeföreningen, anser att kampanjen är onyanserad eftersom det inte framgår att det inte finns någon forskning som visar att små mängder alkohol under graviditetens första veckor skadar fostret.

Avdelningsdirektör Jens Guslund vid Helsedirektoratet säger till Bergens Tidende att det inte varit meningen att skrämma kvinnor till att söka abort och att myndigheten ska ta med sig kritiken när man utformar framtida kampanjer.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev