Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Nu informeras kvinnor om överdiagnostik

Publicerad: 16 januari 2015, 13:59

Röntgensjuksköterskan Lisa Ankarskiöld-Flück hjälper en kvinna som undersöks på mammografienheten på Södersjukhuset.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Tidigare har svenska kvinnor inte informerats om överdiagnostik, som är den största nackdelen vid mammografiscreening. Men sedan i går finns fenomenet beskrivit i en uppdaterad text på informationssajten 1177 Vårdguiden.


– Detta är ett stort steg framåt, säger Sophia Zackrisson, röntgenläkare på Skånes universitetssjukhus i Malmö, som tidigare varit kritisk till att informationen saknats.

Överdiagnostik innebär upptäckt av tumörer som inte hade gett sig till känna om kvinnan inte genomgått screening. Eftersom de här ofarliga tumörerna inte går att skilja från de farliga behandlas de som alla andra tumörer.

I den nya texten finns nu en underrubrik om fördelar och nackdelar med mammografiscreening. Där står bland annat:

”Det finns också cancer som växer så långsamt att den aldrig kommer att ge några besvär. Det är svårt att i förväg veta vilka långsamt växande tumörer som inte kommer att orsaka problem. Därför händer det att kvinnor får diagnos och behandlas fast de inte hade behövt det.”

Borde man inte tydligare tala om hur vanlig överdiagnostik är i relation till hur många dödsfall i bröstcancer som kan undvikas?

– Jo, det kanske jag kan sakna. Samtidigt går forskningen isär både om hur vanlig överdiagnostik är och hur stor nytta screeningen gör. Så jag tycker det är en rimlig skrivning som också kan förstås av alla kvinnor, säger Sophia Zackrisson.

Stycket om fördelar och nackdeler kommer ganska långt ner i texten, borde det inte ha en mer framträdande roll?

– Mot bakgrund av att vi vill öka deltagandet i screening i vissa socialt utsatta grupper tycker jag inte man kan börja med en information som kan skrämma bort kvinnor. Så jag tycker att det är rimligt utformat. Huvudbudskapet måste vara att screening är bra.

Den uppdaterade informationen på 1177 Vårdguiden har gjorts parallellt med ett arbete där nya kallelser till screening har tagits fram. I dessa kallelser ingår också en informationsbroschyr som skickas ut till kvinnor som screenar sig för första gången. Även i den broschyren finns ett kort stycke om överdiagnostik.

Bo Alm på Sveriges Kommuner och Landsting berättar att flera landsting nu håller på att införa de nya kallelserna.

Relaterat material

Tydlig info om risker bara till debutanter

Mammografi räddar liv men till pris av överdiagnostik

Olika siffror på överdiagnostik vid mammografi

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev