Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Ny analys sätter nytt ljus på hormonbehandling

Publicerad: 22 september 2017, 05:00

Foto: Thinkstock

Behandling med hormoner vid och efter klimakteriet kopplas inte till ökad risk att dö i cancer eller hjärt-kärlsjukdom i en ny analys publicerad i Jama.


Ämnen i artikeln:

Bröstcancer

När de första resultaten från den omfattande amerikanska studien Womans Health Initiative, WHI, kom 2002 slog den ner med stor kraft. Från att hormonersättningspreparat tidigare hade ansetts ge en skyddande effekt mot bland annat hjärt-kärlsjukdom tydde resultaten från WHI på att det istället kunde ge en ökad risk för bröstcancer, stroke och hjärtsjukdom. En av studiearmarna avbröts i förtid på grund av att man kopplade behandlingen till negativa hälsoeffekter.

Nu har en amerikanska forskargrupper i en uppföljande studie analyserat dödsorsaken hos kvinnor som deltog i WHI och resultaten tonar ner riskerna med hormonersättningspreparaten.

Mats Hammar, överläkare och professor i gynekologi vid Universitetssjukhuset i Linköping tycker att resultaten är intressanta.
– Ett viktigt resultat var att för gruppen som börjat behandlingen vid 50-59 års ålder var totalmortaliteten signifikant sänkt, de hade 31 procents lägre risk jämfört med placebo. Det är just den gruppen som är mest relevant eftersom vi vanligen påbörjar behandling i den åldern när kvinnor har som mest besvär i anslutning till menopaus.

Kvinnorna som följts upp i 18 år i medel hade behandlats med konjugerade östrogener med eller utan gestagentillägg. Dessa jämfördes med en kontrollgrupp där deltagarna fick placebo och behandlingen pågick mellan fem och sju år.

I alla åldersgrupper var död oavsett orsak 27,1 procent i hormongruppen och 27,6 procent i placebogruppen. När forskarna tittade specifikt på död orsakad av hjärt-kärlsjukdom eller cancer var skillnaden obetydlig även där.

– Resultaten bekräftar vad många kritiker till WHI-studien länge har förfäktat, nämligen att i den åldersgrupp som vanligen får behandling insatt är riskerna med dessa hormonersättningspreparat uppenbarligen mindre och övervägs tydligt av fördelarna, säger Mats Hammar.

Läs abstract till studien:

JoAnn E. Manson med flera. Menopausal Hormone Therapy and Long-term All-Cause and Cause-Specific Mortality. The Women´s Health Initiative Randomized Trials. JAMA, publicerad oneline 12 september 2017. Doi: 10.100/jama.2017.11217

Relaterat material

WHI: Både risker och fördelar med hormonpreparat

Östrogen skyddade hjärtat

Råd för extra hormoner under klimakteriet ligger fast

Östrogen och gestagen orsakade mer farlig bröstcancer

Petra Hedbom

Reporter

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Bröstcancer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev