Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Ny barnmorskemodell läggs ned

Publicerad: 24 juni 2019, 11:55

Projektet där gravida erbjuds en egen barnmorska i Sollefteå avslutas i förtid. Svårigheter med att rekrytera satte käppar i hjulet för satsningen.


Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdRegion Västernorrland

– Vi är vana med våra schemalagda pass och det passar inte alla att arbeta jour. Sedan tror jag inte att caseload fungerar i glesbygd, avstånden är för långa helt enkelt, men nu har vi testat i alla fall, säger Ulrica Sjöstrand, projektledare och barnmorska, till tidningen Vårdfokus.

Det så kallade caseload-projektet ”Barnmorska hela vägen” startade under 2017, strax efter att BB i Sollefteå lades ner. Man ville öka tryggheten för de gravida genom att låta samma barnmorska följa kvinnorna under både graviditet, förlossning och eftervård. Arbetssättet bygger på en modell som kallas caseload midwifery, och som bland annat finns i Danmark och Australien.

Projektet i Sollefteå skulle pågå i tre år, men avslutas alltså i förtid. Det har varit svårt att rekrytera barnmorskor till satsningen på grund av långa resor och en omfattande beredskapstjänstgöring, vilket krävs för att modellen ska fungera.

Den 1 oktober kommer projektet att stängas ner. Sollefteå var först i landet med den nya barnmorskemodellen, och i dag finns den även på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Relaterat material

Egen barnmorska följer mamman till BB

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev