fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Ny metod kan öka tillgången till stamceller

Publicerad: 28 januari 2014, 13:07

Svenska och internationella forskare har tagit fram en ny metod för storskalig odling av embryonala stamceller. Metoden skulle därmed kunna underlätta det eventuella införandet av stamcellsbehandlingar i framtiden, tror forskarna.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Jämfört med tidigare metoder kan vi få betydligt större mängder kliniskt dugliga celler, utan risk för föroreningar av virus och andra smittämnen. Vår metod är enklare och inte dyrare, säger Outi Hovatta, professor vid Karolinska institutet i Huddinge, som lett forskarlaget tillsammans med Karl Tryggvason.

Den nya tekniken beskrivs i en artikel i tidskriften Nature Communications.

Tidigare har embryonala stamceller odlats på en matta av proteiner från djur eller av andra stödjeceller. Med den nu aktuella tekniken använder forskarna ett mänskligt protein, laminin-521. Det är ett så kallat adhesionsprotein som håller ihop olika celler och bland annat uttrycks under tidig embryoutveckling.

– Stamcellerna växer därmed i sin naturliga miljö där de kan dela sig snabbare och förbli stabila, jämfört med om de odlats med andra metoder, säger Outi Hovatta.

Forskarna lyfter även fram en annan fördel med metoden ur etisk synvinkel, nämligen att det går att odla fram cellinjer från en enda cell från ett tidigt åtta celler stort embryo som kommit till efter IVF-behandling.

Det kvarvarande embryot behöver alltså inte förstöras, utan är fortfarande livsdugligt. Embryot kan frysas ner igen och sedan överföras till en kvinnas livmoder. Samma teknik används för övrigt vid så kallad preimplatorisk genetisk diagnostik för att upptäcka allvarliga ärftliga sjukdomar innan embryon återförs till kvinnan.

Enligt Outi Hovatta kommer det inte bli problem att sprida metoden.

– Forskare över hela världen har haft problem med sina stamcellsodlingar. Nu när vår metod är publicerad kommer den att spridas spontant. Vi har redan fått många förfrågningar från laboratorier runt om i världen, säger hon.

Forskarna tänker nu bygga upp en stamcellsbank som kan användas för framtida stamcellsbehandlingar.  De har räknat ut att det behövs runt 150 olika stamcellslinjer för att kunna matcha samtliga immunologiska vävnadstyper som finns. I nuläget består banken av runt 80 cellinjer, varav 18 har framställts med den nya metoden.

– Vi behöver patienter med olika ursprung som ska genomgång provrörsbefruktning. Här i södra Stockholmsområdet finns det som tur är många människor från olika delar av världen, vilket underlättar ur den aspekten, säger Outi Hovatta.

Läs hela originalartikeln:

Sergey Rodin med flera.  Clonal culturing of human embryonic stem cells on laminin-521/E-cadherin matrix in defined and xeno-free environment. Nature Communications, publicerad online den 27 januari 2014. DOI: 10.1038/ncomms4195

Relaterat material

Pengaregn över stamcellsforskare

Svensk forskning får embryon från Italien

Smittfria stamceller utvecklas av svenska forskare

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev