Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag27.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Ny screeningmetod för livmoderhalscancer

Publicerad: 18 Maj 2017, 12:03

Humant papillomvirus.

Foto: Thinkstock

Ett nationellt vårdprogram införs och alla kvinnor över 30 ska nu även analyseras för humant papillomvirus, HPV.


Ämnen i artikeln:

Livmoderhalscancer

Enligt ett pressmeddelande från Regionala cancercentrum i samverkan har alla landsting ställt sig bakom de nya riktlinjerna och införandet beskrivs som den största förändringen sedan screeningprogrammet infördes i starten av 1960-talet. Förändringen innebär att alla cellprover nu även ska analyseras för HPV vilket ska göra screeningen säkrare, effektivare och mer likvärdig i landet.

Enligt pressmeddelandet förväntas antalet fall av nyinsjuknande i livmoderhalscancer på sikt minska med mellan 10 och 20 procent till följd av den nya screeningmetoden.

– Genom att i samma gynekologiska cellprov även söka efter vissa typer av humant papillomvirus kan sjukvården identifiera riskgrupper som kan följas upp noggrannare än tidigare. Samtidigt kan den kvinna som får ett testresultat som visat att allt ser normalt ut känna sig ännu tryggare och säkrare än tidigare, säger Björn Strander, gynekolog och ordförande i den nationella vårdprogramgruppen vid Regionala cancercentrum i samverkan, i pressmeddelandet.

Då den nya metoden innebär att fler kvinnor kan få ett provsvar som kan skapa oro och ångest är det enligt pressmeddelandet mycket viktigt med kommunikation och olika typer av informationsinsatser.

Screening för HPV kommer att utföras av landstingen och förutsätter att viss it-utveckling finns på plats. Något som i majoriteten av landstingen beräknas vara klart under 2018.

Relaterat material

Klart för nytt program för livmoderhalscancer

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Livmoderhalscancer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev