Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Ny screeningmodell kan hitta äggstockscancer tidigt

Publicerad: 28 maj 2010, 13:20

Asco 2010 En ny strategi för att screena för cancer i äggstockarna visar lovande resultat, enligt en studie som presenteras på kongressen Asco.


Forskare i USA har prövat en ny modell för screening för cancer i äggstockarna. Modellen innefattar mätning av proteinet CA125 som är en markör för tumörer i äggstockarna. Mätning av markören har tidigare inte visat sig vara effektivt som screening, men forskarna bakom den nya studien anser nu att modellen som de redogör för är en framkomlig väg för att fånga tumörer i ett tidigt skede.

Modellen går ut på att kvinnor utan känd risk för sjukdomen årligen prövas för CA125. Baserat på förändringen i CA125-nivå och kvinnans ålder får hon antingen ta ett nytt test först nästa år om risken bedöms som låg, ta ett nytt test inom tre månader om risken bedöms som måttlig och får genomgå undersökning med transvaginalt ultraljud samt får remiss till en gynekolog ifall risken bedöms som hög.

I studien deltog 3 238 kvinnor under en period på åtta år. Deltagarna var mellan 50 och 79 år och hade inte signifikant ökad genetisk risk för cancer i äggstockarna.

Av kvinnorna som deltog i studien fick i snitt 6,8 procent årligen remiss till tremånaderskontroller för CA125. 0,9 procent av kvinnorna remitterades till ultraljud och besök hos gynekolog.

Sammantaget hade 85 kvinnor remitterats till gynekologisk undersökning och ultraljudundersökning under perioden. Av dessa opererades åtta kvinnor, varav tre hade tumörer som var invasiva.

Forskarna bakom studien konstaterar att mindre än 1 procent av deltagarna behövde undersökas med transvaginalt ultraljud och att de fall av invasiv cancer som upptäcktes befann sig i ett tidigt stadium.

Enligt studieförfattarna pekar resultaten på att modellen som de använder är en genomförbar strategi för att screena för cancer i äggstockarna hos kvinnor över 50 år.

Studien presenteras på det årliga amerikanska cancermötet Asco som börjar nästa vecka. Bakom undersökningen står bland annat forskare vid University of Texas i USA. En större studie där samma modell används ska genomföras i Storbritannien. I den undersökningen ska 200 000 kvinnor ska delta.

Läs abstract:

Asco 2010

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev