söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Nya fynd om omtalad steriliseringsteknik

Publicerad: 24 januari 2018, 08:29

Andelen omoperationer var högre bland kvinnor som steriliserats med titanimplantat.

Foto: Thinkstock

Kvinnor som steriliseras med implantat verkar inte få fler svåra komplikationer på sikt, än när äggledarna blockeras med klämmor. Implantaten kopplas dock till gynekologiska besvär.

Ämnen i artikeln:

Fibromyalgi

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Vid så kallad hysteroskopisk sterilisering förs implantat av titan in i äggledarna via livmodern. Implantaten orsakar ärrbildning som stänger till äggledarna permanent efter cirka tre månader.

Det har funnits farhågor om att metoden ger högre risk för komplikationer än laparoskopisk sterilisering, där äggledarna försluts med klämmor under en öppen operation. Förra hösten valde därför företaget bakom implantaten att sluta sälja produkten.

Fast nu kommer alltså fynd som kastar nytt ljus över den omtalade tekniken. Lena Marions, docent och överläkare på kvinnokliniken vid Södersjukhuset, är inte förvånad över de nya resultaten.

– Nej, inte ett dugg. I mina ögon är hysteroskopisk sterilisering en bra och säker metod och vi är jätteledsna över att den inte längre finns i Sverige, säger hon.

Den retrospektiva studien, som publiceras i Jama, baseras på data för fler än 105 000 kvinnor från Frankrike. De hade steriliserats med en av de två metoderna.

Efter ett år var risken för kirurgiska och medicinska komplikationer, som akuta blödningar eller infektioner, lägre för hysteroskopisk sterilisering än laparoskopisk. Siffrorna hamnade dock under 1 procent med båda metoderna.

Risken för nya ingrepp var dock högre bland kvinnor som fått implantaten. Inom den gruppen hade 5,7 procent gjort en omoperation efter ett år, exempelvis till följd av komplikationer i livmodern. Motsvarande siffra låg på 1,8 procent för gruppen som fått äggledarna blockerade med klämmor.

– Fast det handlar inte om några allvarliga komplikationer. På vår klinik ser vi sällan att kvinnorna får gynekologiska besvär till följd av implantaten, säger Lena Marions.

Fynden som presenteras är viktiga och bidrar med värdefull information till sjukvården, skriver två läkare från Mexiko i en ledarkommentar till studien. Men att forskarna inte undersökte om hysteroskopi påverkade risken för fibromyalgi eller kronisk trötthet – två diagnoser som tidigare kopplats till steriliseringstekniken – är en svaghet med resultaten, menar ledarskribenterna. De understryker också att man inte kan fastslå några orsakssamband eftersom det är en observationsstudie.

Lena Marions berättar att det pågår en randomiserad studie som jämför de två steriliseringsmetoderna.  Initiativtagare är FDA, den amerikanska läkemedelsmyndigheten, och resultaten förväntas komma år 2023.

Kvinnorna som ingick i studien i Jama steriliserades mellan 2010 och 2014. De var i snitt 41 år gamla och kom från fler än 800 sjukhus.

Läs mer i abstract:

Kim Bouillon med flera. Association of Hysteroscopic vs Laparoscopic Sterilization With Procedural, Gynecological, and Medical Outcomes. Jama, publicerad online den 23 januari 2018. DOI: 10.1001/jama.2017.21269

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev