söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Nya råd på gång för förlossningsvård

Publicerad: 16 februari 2017, 15:13

Foto: Thinkstock

Alla kvinnor som föder barn i Sverige kan komma att bedövas efter förlossningen, för att man lättare ska kunna hitta eventuella förlossningsskador.

Ämnen i artikeln:

Universitetssjukhuset i LinköpingFörlossningsvård

Bedövningen ska ges till samtliga, inte bara till dem där man i första läget misstänker skador, enligt nya rekommendationer som är på gång enligt SVT Öst.

– Genom att bedöva kommer vi att hitta fler bristningar, vilket är bra. Då kan vi laga dem och kvinnan slipper bekymmer senare, säger Eva Uustal, överläkare på universitetssjukhuset i Linköping, till tv-stationen.

Rekommendationerna finns i ett utbildningsmaterial från Svensk förening för obstetrik och gynekologi, Svenska barnmorskeförbundet och Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag. Materialet är ute på remiss och kan publiceras i färdig form i april.

– Man ska vara klar över att det här inte är några riktlinjer, utifrån att det är något man måste göra, utan det är rekommendationer, säger Eva Uustal till TT.

Bara för några veckor sedan kom Socialstyrelsen med en jämförelse som visar att svensk förlossningsvård har blivit sämre inom vissa områden, bland annat ökar just andelen förlossningsskador. Samtidigt är skillnaderna stora mellan landstingen.

Relaterat material

Trendbrott i förlossningsvården

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev