Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Nya riktlinjer vid klimakteriebesvär

Publicerad: 17 oktober 2018, 07:12

Foto: Thinkstock

Snart kommer uppdaterade rekommendationer för att lindra besvär i samband med övergångsåldern. En nyhet är att bioidentiskt progesteron ingår i behandlingsarsenalen.


Ämnen i artikeln:

KlimakterietÅngestSömnstörningar

– I dag är det många kvinnor i Sverige som lider i det tysta under klimakteriet. Det ska inte behöva vara så och jag hoppas att vår revidering leder till att fler som behöver hjälp får effektiv behandling, säger Alkistis Skalkidou som är professor och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Hon är en av författarna bakom de uppdaterade riktlinjerna som förväntas komma innan årsskiftet. Omarbetningen har gjorts av SFOG, Svensk förening för obstetrik och gynekologi.

En nyhet är att läkemedelsarsenalen utökas och nu inkluderas bland annat mikroniserat progesteron. Det är ett bioidentiskt hormon som alltså har samma molekylstruktur som kroppens egenproducerade. Hittills har huvudsakligen syntetiskt progesteron, gestagen, använts mot klimakteriebesvär.

Tablettbehandling med mikroniserat progesteron förskrivs endast på licens i Sverige. Bioidentiskt östrogen – som ges via plåster, gel eller spray – lyfts också i de uppdaterade riktlinjerna.

En annan nyhet är att det inte längre finns någon tidsgräns för hur länge klimakteriebesvär kan behandlas.

– Nu förespråkas en individuell bedömning där varje enskild läkare får bestämma hur länge medicineringen ska pågå, säger Alkistis Skalkidou och fortsätter:

– Vi betonar även att behandlingen ska påbörjas inom kort tid från sista mensen. Ju längre tid som en kvinna har befunnit sig i klimakteriet innan hormontillskott sätts in, desto större verkar riskerna kunna bli med medicineringen.

Uppskattningsvis en tredjedel av kvinnorna som är i klimakteriet drabbas av besvär, exempelvis i form av ångest eller sömnsvårigheter. Senast riktlinjerna uppdaterades var 2010.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln: