Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Nya rön om mensstörning hos kvinnliga elitidrottare

Publicerad: 15 april 2008, 13:28

Mensstörningar hos kvinnliga elitidrottare kan bero på ökade nivåer av manligt könshormon. Det visar en kommande avhandling från Karolinska institutet i Solna.


Tidigare har man trott att de mensstörningar som kvinnliga elitidrottare kan drabbas av beror på tuff träning kombinerad med för lågt energiintag.

En avhandling av Magnus Hagmar, doktorand vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Karolinska institutet i Solna, visar dock att många av kvinnorna kan ha ett ärftligt tillstånd, och att detta skulle ge ökade nivåer av manligt könshormon.

– Det handlar om en mycket liten förhöjning av nivåerna som kan innebära att kvinnorna får lättare att bilda muskelmassa och har en något högre syreupptagningsförmåga. Detta kan ha bidrag till att de snabbare sett resultat av sin träning, och kanske därmed tyckt att det var roligt att satsa mer, säger Magnus Hagmar enligt ett pressmeddelande.

I avhandlingen visar han att polycystiskt ovariesyndrom, PCOS, är en vanlig förklaring till mensstörning bland olympiska idrottare. Även polycystiska äggstockar, som är en del av PCOS, är vanligare bland elitidrottarna än bland kvinnor i genomsnitt.

– Det är särskilt intressant att andelen kvinnor med polycystiska äggstockar var högre inom kraftidrotter som ishockey och brottning än inom tekniska idrotter av typen bågskytte och curling, säger Magnus Hagmar.

90 elitidrottande kvinnor deltog i studien, och samtliga har genomgått frekventa dopningstester. Det finns alltså inte någon koppling till dopning i studien, poängterar Magnus Hagmar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev