Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Nya siffror på överdiagnostik vid mammografiscreening

Publicerad: 10 juli 2009, 10:02

En av tre bröstcancertumörer som hittas via mammografiscreening hade aldrig gett några symtom eller hotat livet på kvinnan, enligt en ny studie.


Vid mammografiscreening för bröstcancer upptäcks både tumörer som är livshotande för kvinnan och tumörer som aldrig innebär någon fara. I den senare gruppen ingår tumörer som växer så långsamt att kvinnan hinner dö av andra orsaker och tumörer som är ”vilande” eller som tillbakabildas.

Eftersom det inte går att skilja mellan de farliga och ofarliga tumörerna behandlas i princip alla kvinnor där tumörer upptäcks. Överdiagnostisering och överbehandling är därför oframkomligt, liksom vid screening för många andra sjukdomar.

För tre år sedan visade till exempel forskare från Malmö att screening som studerades i en randomiserad studie gav en överdiagnostisering av cancer med 10 procent 15 år efter att screeningen avslutades.

Nyligen rapporterade också norska forskare om att mammografiscreening är kopplat till en överdiagnostisering av invasiva tumörer med 22 procent.

Två forskare, Karsten Jørgensen och Peter Gøtzsche,  vid det nordiska Cochrane-centrumet i Köpenhamn har nu försökt ta reda på hur många bröstcancertumörer som överdiagnostiseras inom ramen för allmänna screeningprogram i fem länder, däribland Sverige.

Forskarna analyserade antalet insjuknade kvinnor i bröstcancer under minst sju år före mammografiscreening infördes och antalet som insjuknat i sjukdomen under minst sju år efter att screening varit helt infört.

De beräknade antalet överdiagnoser som skillnaden mellan antalet diagnoser per 100 000 kvinnor efter att screening varit infört och ett (lägre) extrapolerat värde för antalet förmodade diagnoser per 100 000 kvinnor om screening aldrig införts.

Det sammanvägda resultatet från de fem länderna, Storbritannien, Kanada, Australien, Norge och Sverige, blev att antalet bröstcancerdiagnoser hade ökat med 52 procent sedan screening infördes, vilket innebär av att var tredje diagnos gjordes i onödan. För Sveriges del var siffran 46 procent.

Karsten Jørgensen menar att samhället borde bli bättre på att informera kvinnor om att risken för överdiagnostisering vid screening existerar.

–  Sedan är det självfallet ett mycket svårt beslut att fatta  – om man ändå vill genomgå undersökningen eller inte, säger han till TT.

Studien publiceras online i dag, fredag, av tidskriften British Medical Journal. Den kommenteras också på ledarplats av medicinprofessorn H Gilbert Welch vid Dartmouth Institute for Health Policy and Clinical Research i Vermont, USA.

Liksom studieförfattarna poängterar han att nackdelen med överdiagnostisering av bröstcancer måste vägas mot nyttan av sänkt dödlighet i sjukdomen. För att tydliggöra denna balans har H Gilbert Welch, baserat på olika studier, tagit fram siffror som innebär att:

För varje kvinna som tack vare screening undviker att dö av bröstcancer blir 2–10 kvinnor överdiagnostiserade och behandlade i onödan, 10–15 kvinnor får besked att de har bröstcancer tidigare än vad de fått om de inte hade blivit screenade och utan att detta påverkar deras prognos, och 100–500 kvinnor får åtminstone ett falskt alarm om att de kan ha bröstcancer.

Läs originalstudien:

British Medical Journal, publicerad online 10 juli 2009
Ledarkommentar till studien

Relaterat material

Invasiv bröstcancer upptäcks i onödan av mammografi

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev