Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Nya vårdval lockar nya aktörer

Publicerad: 13 januari 2012, 05:00

Vårdvalet inom specialistsjukvården i Stockholm växer. Sedan årsskiftet har ytterligare tre vårdval införts. 20 nya vårdgivare har tillkommit.

Ämnen i artikeln:

Vårdval

Specialiserad gynekologi är det område som lockat flest nya vårdgivare till de nya vårdvalen. Där har åtta nya mottagningar öppnat. Idag finns inalles 39 olika gynmottagningar att välja på för patienterna i Stockholmsområdet. Sex av dessa får utföra aborter och nio uppfyller kraven för att göra dagkirurgiska ingrepp.

Förutom specialiserad gynekologi har Stockholms läns landsting, sedan den 1 januari, även öppnat vårdval inom områdena ögon, hud och öron-, näs- och hals.

Inom ögon finns 23 mottagningar, varav 6 är nya. Hudsjukvården har 19 varav 4 tillkommit i och med vårdvalet. Öron-, näs- och hals har 16 läkarmottagningar, varav 2 är nya.

– Vårdgivarna har visat intresse för detta. Det kommer hela tiden in nya ansökningar om att få delta i vårdvalet, berättar Anders Olsson, utredare på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
Bland de mottagningar som godkänts finns såväl stora, som Praktikertjänst och Aleris, som mindre, exempelvis Ögonmottagningen i Rimbo och Familjeläkarna i Saltsjöbaden.

En handfull vårdgivare som ville starta vårdval inom de nya specialiteterna drog tillbaka sina ansökningar då det visade sig att deras lokaler inte uppfyllde kraven på handikappanpassning.
Nu förbereder Stockholms läns landsting vårdval inom ytterligare specialistområden. Senare i år kommer detta att införas inom primärvårdsrehabilitering och sjukgymnastik. Nästa år står reumatologi, neurologi och barnsjukvård på tur.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev