Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Nybliven mammas depression kan vara annorlunda

Publicerad: 25 januari 2017, 09:38

Foto: Thinkstock

Många mammor blir deprimerade efter förlossningen. Men en så kallad förlossningsdepression verkar kunna skilja sig från en "vanlig" depression.


Ämnen i artikeln:

Depression

Trots att så många som var tionde kvinna drabbas av en mer eller mindre uttalad förlossningsdepression är kunskaperna om denna diagnos minst sagt begränsad. På ytan påminner de om "vanliga" depressioner. Den nyblivna mamman blir nedstämd, trött och irriterad. Ny forskning tyder dock på att förlossningsdepressioner är något annat än "vanliga" depressioner.

Bland annat, skriver forskare i en artikel i tidskriften Trends in Neurosciences, antyder forskning att hjärnan påverkas olika vid de båda tillstånden. Djupt inne i hjärnan finns en struktur som kallas för amygdala, som har en viktig funktion för hjärnans emotionella nätverk och har en avgörande betydelse för uppkomsten av såväl positiva som negativa känslor.

Undersökningar med magnetkamera visar att detta område oftast är hyperaktivt hos människor med "vanlig" depression, medan det motsatta tycks gälla för kvinnor med förlossningsdepression.

Även andra områden i hjärnan påverkas olika vid de båda tillstånden, anser forskarna som är verksamma vid universitetet i Rennes i Frankrike.

TT

Ämnen i artikeln:

Depression

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev