Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Nyfödda smittade med MRSA

Publicerad: 30 juli 2014, 13:48

Tre fall av MRSA-smitta har upptäckts hos personer som vårdats på BB i Kristianstad. Fler möjliga bärare undersöks.


Ämnen i artikeln:

MRSAMultiresistens

Det var i mitten av juli som det första fallet av MRSA, meticillinresistenta gula stafylokocker, upptäcktes. En odling av ett lite svårläkt sår hos en kvinna som legat inne på BB visade då att hon bar på den multiresistenta bakterien. Därefter hittades genom odlingar också smitta hos två barn, som vistats i samma rum. Kvinnan är inte mamma till de smittade barnen.

– Vi ska utredda det vidare, men misstänker på rätt goda grunder att de har blivit smittade på BB, säger Staffan Banke, chefläkare inom förvaltning Skånevård Kryh, där Centralsjukhuset Kristianstad ingår.

Många bärare av MRSA märker inte alls av bakterien, men för sjukvården kan utbrott som bekant vara mycket svåra att bli av med och bakterien kan i allvarliga fall orsaka svårbehandlade infektioner. Centralsjukhuset Kristianstad har stängt två vårdrum där de smittade legat och rummen har sanerats. Innan prover visar att rummen är fria från MRSA hålls salarna stängda. Resten av BB är däremot öppet, eftersom risken för spridning enligt ett pressmeddelande från Region Skåne har bedömts som mycket låg.

Ett 50-tal mammor som legat inne på BB i Kristianstad håller på att informeras och prover tas på dem. Prover tas också på all personal som har varit på BB under den relevanta perioden. Det kommer därför att ta ett tag innan sjukhuset kan ge besked om ytterligare personer har smittats.

– Varje sådant här fall följs ju minutiöst, säger Staffan Banke och konstaterar att Sverige trots utbrott då och då i ett internationellt perspektiv fortfarande har klarat sig ganska bra när det gäller att förhindra att MRSA får fäste på sjukhusen.

Den kvinna och de barn som konstaterats bära på bakterien är enligt uppgift från Region Skåne just bärare och inte sjuka.

Relaterat material

Fortsatt ökning av resistenta bakterier

Nytt fall av MRSA på neonatal i Örebro

Neonatal öppnas igen efter MRSA-fall

Effekten av skyddskläder på MRSA

MRSA stänger neonatalavdelning

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

MRSAMultiresistens

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev