fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Nytt bakslag för nikotinplåster till gravida

Publicerad: 11 mars 2014, 23:30

Nikotinplåster hjälpte inte gravida kvinnor att sluta röka, enligt en ny randomisead studie i tidskriften BMJ.

Ämnen i artikeln:

Barnsjukdomar

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det är forskare i Frankrike som följt upp 402 rökande kvinnor vid flera olika kvinnokliniker i landet.

De deltagare som lottats till att använda nikotinplåster fick inte ökade chanser att helt sluta med rökningen, jämfört med dem som fick placeboplåster. Detta trots att nikotindosen anpassats för att motsvara deltagarnas nikotinnivå i blodet.

Överlag var det runt 5 procent i bägge grupper som lyckades sluta röka från det datum deltagarna bestämt sig för att fimpa till förlossningen.

De som fick aktiv behandling födde också barn som inte skiljde sig i vikt från kontrollgruppens barn.

Enligt forskarna är resultatet samstämmigt med annan forskning som visar att nikotinersättning inte hjälper gravida att sluta röka.

Det är dock för tidigt att överge sådan behandling helt och hållet eftersom den skulle kunna ha effekt tillsammans med beteendeterapi, skriver den brittiska beroendeforskaren Leonie Brose i en kommentar till studien i BMJ.

Hon prisar visserligen genomförandet av den aktuella studien men pekar även på ett par svagheter som att den bara inkluderade kvinnor vilka inte kunde sluta röka på egen hand.

Enligt nuvarande svenska rekommendationer bör gravida kvinnor försöka sluta med tobak utan avvänjningsmedel. Om kvinnan ändå behöver sådana läkemedel är nikotinplåster inte förstahandsmedel eftersom de tillför kroppen nikotin hela tiden och därmed anses sämre för fostret än till exempel nikotintuggummi.

Läs abstract till studien:

Ivan Berlin med flera. Nicotine patches in pregnant smokers: randomised, placebo controlled, multicentre trial of efficacy. BMJ 2014;348:g1622. DOI: 10.1136/bmj.g1622 

Relaterat material

Nikotinplåster hjälpte inte gravida

Snusande mor kan skada barn

Plåster och nikotintabletter effektivast för att sluta röka

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev