Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Nytt HPV-vaccin gav bredare skydd

Publicerad: 18 februari 2015, 22:00

En ny version av HPV-vaccinet Gardasil kan göra att fler kvinnor blir skyddade från livmoderhalscancer, enligt en studie i New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

HPV-vaccinVaccinLivmoderhalscancer

– Det här ett fantastiskt resultat. Med de tidigare vaccinerna kunde vi förhindra runt 70 procent av förstadierna till livmoderhalscancer. Det nya vaccinet skyddar mot 90 procent eller kanske mer, säger Kristina Elfgren, överläkare vid kvinnokliniken på Karolinska universitetssjukhuset och ordförande i arbetsgruppen för cervixcancerprevention i Svensk förening för obstetrik och gynekologi.

Den version av Gardasil som används i vaccinationsprogrammet innehåller virusliknande partiklar av HPV-typerna 6, 11, 16 och 18, varav de två sista orsakar de allra flesta fallen av livmoderhalscancer. I det nya niovalenta vaccinet ingår även virustyperna 31, 33, 45, 52 och 58, som alltså anses svara för ytterligare runt 20 procent av fallen av livmoderhalscancer.

I den nya studien lottades runt 14 200 kvinnor i åldern 16 till 26 år till att få den fyrvalenta eller den niovalenta versionen av vaccinet. Efter i median 4,5 års uppföljning hade möjliga förstadier till livmoderhalscancer drabbat båda grupper i samma utsträckning.

Forskarna gjorde också en analys av de nästan 12 000 deltagare som inte var infekterade vid starten av studien, det vill säga en grupp som speglar den tänkta målgruppen i barnvaccinationsprogrammet.

Bland dessa kvinnor gav det niovalenta vaccinet nästan 97 procents skydd mot uppkomst av cancerförstadier relaterade till de fem nya virustyperna, jämfört med det fyrvalenta vaccinet.

Detta kom inte till priset av försämrad effekt mot de virustyper som även finns i de det fyravalenta vaccinet.

Kristina Elfgren poängterar att det nya vaccinet inte tar bort betydelsen av screening mot livmoderhalscancer med cellprov eller HPV-test.

– Varken screening eller vaccination når full täckningsgrad, vilket är en utmaning inför framtiden. Därför kommer bägge metoderna behövas för att förhindra livmoderhalscancer, säger hon.

Senare i vår väntas besked från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA om det niovalenta vaccinet blir godkänt inom EU. Sedan blir det en fråga i den nationella upphandlingen av HPV-vacciner om det kommer att användas i barnvaccinationsprogrammet.

Kristina Elfgren har tidigare deltagit i kliniska prövningar med Gardasil men har inte varit inblandad i den aktuella studien.

Studien har finansierats av läkemedelsföretaget Merck, i Sverige känt som MSD.

Läs abstract till studien:

Elmar Joura med flera. A 9-Valent HPV Vaccine against Infection and Intraepithelial Neoplasia in Women. New England Journal of Medicine 2015;372:711–723. DOI: 10.1056/NEJMoa1405044

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev