fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Nytt kunskapsstöd kring vulvasmärta på remiss

Publicerad: 16 juni 2022, 10:06

Med kunskapsstödet för provocerad vulvodyni hoppas Socialstyrelsen att fler patienter ska få rätt diagnos och snar behandling. Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt kunskapsstöd för provocerad vulvodyni, tidigare kallat vestibulit.

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenGynekologiObstetrik

SF


Myndigheten skriver i ett pressmeddelande att det finns för lite kunskap i vården om tillståndet, som främst drabbar unga kvinnor och ofta innebär en brännande eller svidande smärta vid beröring av slemhinnan runt slidöppningen. Kunskapsstödet är tänkt att bidra till en mer jämlik vård och en tydligare vårdkedja. 

”Med kunskapsstödet som nu går på remiss hoppas vi att färre patienter behöver söka vård om och om igen, utan i stället får rätt diagnos och rätt behandling skyndsamt. Smärta i underlivet ska inte normaliseras, utan problemen måste tas på allvar och det ska finnas vård att få”, säger Jenny Halldén, utredare på Socialstyrelsen och projektledare för kunskapsstödet.

Eftersom det saknas en enhetlig diagnossättning och antalet studier på området är begränsade är det i dagsläget oklart hur många som har provocerad vulvodyni, uppger Socialstyrelsen. 

”Alla söker inte vård och det kan också bidra till ett stort mörkertal. Studier visar dock att besvären är betydligt vanligare bland yngre än bland äldre”, säger Nina Bohm-Starke, gynekolog och överläkare vid Danderyds sjukhus och medverkande expert i arbetet med kunskapsstödet.

I remissversionen av kunskapsstödet finns 18 rekommendationer exempelvis om behandling med olika typer av läkemedel, fysioterapi och stödjande samtal. Där finns också en checklista, som är tänkt att fungera som ett hjälpmedel i att ställa rätt diagnos.

I kunskapsstödet rekommenderas också att alla regioner ska erbjuda specialiserad vård för personer med provocerad vulvodyni, i form av multiprofessionella team på vulvamottagningar eller kvinnokliniker.

En slutversion av kunskapsstödet väntas vara klar till årsskiftet.

Läs också: Region förskriver hjälpmedel för rätt knip i bäckenbotten  

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev