fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Nytt larm om bröstimplantat

Publicerad: 2 januari 2012, 13:39

Risken för att bröstimplantaten från det franska företaget Poly Implant Prothèse ska spricka kan vara betydligt större än vad som tidigare angetts.


Svenska Läkemedelsverket stoppade bröstimplantaten redan förra året, sedan det framkommit uppgifter om att de innehåller en annan sorts silikon än vad tillverkaren angett. Under de senaste veckorna har nya avslöjanden om de hälsofarliga implantaten kommit slag i slag.

Ett företag som utför skönhetsoperationer i Storbritannien uppskattar nu att implantaten spricker i hela 8 procent av fallen. Det är en betydligt högre andel än vad som har sagts tidigare. Uppgifterna har fått Storbritanniens hälsominister att tillsätta en snabbutredning, skriver tidningen Independent on Sunday.

Svenska Läkemedelsverket tar larmet från Storbritannien på allvar, uppger en företrädare för TT. Tills vidare står myndigheten ändå fast vid sina tidigare rekommendationer om att de omkring 4 000 svenska kvinnor som har implantaten inte bör operera ut dem.

Läkemedelsverket hänvisar bland annat till att franska myndigheter inte har funnit några belägg för att bröstimplantaten kan orsaka cancer, vilket det har funnits farhågor för tidigare.

SIMON ROTHELIUS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev