Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Nytt osteoporosläkemedel övertygade inte i studie

Publicerad: 25 februari 2010, 14:55

Frakturrisken minskar, men risken för blodproppar ökar när ett nytt läkemedel mot benskörhet används.


Läkemedlet lasofoxifen (Fablyn) är en ny så kallad selektiv östrogenreceptormodulator.

I dag, torsdag, publiceras resultat i New England Journal of Medicine från en internationell studie där lasofoxifen har utvärderats.

I den studien lottades drygt 8 500 kvinnor mellan 59 och 80 år till tre grupper. De fick antingen en daglig dos av det nya läkemedlet eller placebo. De som fick läkemedel fick det antingen i en högre eller i en lägre dos.

Bland de kvinnor som hade fått den högre dosen såg man inte någon signifikant skillnad i antalet frakturer utanför kotpelaren efter tre års behandling. Däremot var risken för sådana frakturer 25 procent minskad efter fem år.

Studien visar också att risken för så kallad östrogenreceptorpositiv bröstcancer kunde minskas med hela 85 procent. Medlet medförde också färre kotfrakturer och mindre insjuknande i stroke och kranskärlssjukdom.

Samtidigt visar resultaten att risken för blodproppar mer än fördubblades bland dem som fick läkemedel jämfört med dem som fick placebo, det gällde båda doserna.

25 personer fler dog i den grupp som hade fått den lägre läkemedelsdosen, men bland dem som fått den högre dosen, som är den som är avsedd för kliniskt bruk, var dödligheten ungefär lika stor som hos dem som fått placebo.

Sammantaget var både de positiva effekterna och den ökade risken för blodproppar med lasofoxifen i linje med de resultat som påvisats för det liknande läkemedlet raloxifen.

I en kommentar i samma utgåva av New England Journal of Medicine förhåller sig osteoporosforskaren Carolyn Becker avvaktande till det nya läkemedlet. Då det redan finns många olika osteoporosläkemedel behöver nya läkemedel ha kliniska fördelar jämfört med etablerade behandlingar.

Lasofoxifen godkändes inom EU 2009, men det finns ännu inte tillgängligt på svenska apotek.

Läs abstract till studien:

New England Journal of Medicine 2009; 362: 686–696

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev