tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Nytt register för förlossningsskador

Publicerad: 3 mars 2014, 06:00

För första gången finns nu ett register för att följa upp kvinnor som har fått förlossningsbristningar.


– Vi har ett utmärkt register för gynekologiska operationer, men det har hittills saknats ett register för kirurgi efter förlossningsbristningar, säger Eva Uustal, överläkare vid kvinnokliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.

Eva Uustal tog därför initiativ till ett nytt register för att följa upp kirurgi efter bristningar. Universitetssjukhuset i Linköping var först ut med att börja använda registret och även Umeå har börjat rapportera till det.

– För övriga kliniker är det klinikcheferna som bestämmer när det är dags att gå med, säger Eva Uustal som är registerhållare.

I första hand är det större bristningar som ska rapporteras till Bristningsregistret.

– Syftet med registret är bland annat att följa upp kvinnans uppfattning om hur det blir efter en förlossningsbristning, säger Eva Uustal.

Till exempel får kvinnan besvara frågor om sexuellfunktion och kontinens.

Ett annat syfte är att återkoppla resultat efter ingreppen till de läkare eller barnmorskor som har sytt. Med hjälp av registret hoppas Eva Uustal också att man ska kunna fånga upp kvinnor som har besvär efter det att bristningarna har blivit sydda.

– Det finns kvinnor som inte har blivit tillräckligt väl sydda, men ändå inte söker hjälp eftersom det är pinsamt. Men om de får besvara frågor blir det lättare att hitta dem.

Registret finansieras av Sveriges kommuner och landsting, SKL, och tanken är att det ska bli nationellt.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev