Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Nytt vaccin kan förändra cancerscreening

Publicerad: 6 december 2012, 09:53

Om ett nytt bredare vaccin mot HPV håller vad det teoretiskt lovar kan det på sikt förenkla dagens screening mot livmoderhalscancer, tror en expert. Andra är inte lika säkra.


Dagens vacciner mot humant papillomvirus, HPV, skyddar mot de två virustyper som orsakar runt 70 procent av all livmoderhalscancer.

Vaccinkandidaten V503, som nu prövas i sena fas 3-studier av det amerikanska läkemedelsföretaget Merck, är tänkt att skydda mot infektion av virustyper som svarar för 89 procent av samtliga fall av livmoderhalscancer. Det är ungefär samma skydd som kvinnor kan få om de deltar fullt ut i cellprovsprogrammet mot livmoderhalscancer.

Därmed skulle det nya vaccinet kunna utmana hur screening bedrivs i dag.

– I dag betonas att vaccination mot HPV är ett komplement och inte ersätter cellprovskontroller. Men med ett eventuellt bättre vaccin kan det bli diskussion om minskad provtagning, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet i Solna och laboratorieansvarig för livmoderhalscancerscreening i Stockholm.

– Förutsatt att det nya vaccinet verkligen är aktivt mot alla de nio ingående typerna av HPV och inte blir alltför dyrt finns det förutsättningar för en enklare och bättre prevention av livmoderhalscancer, säger han.

Bengt Andrae är överläkare vid Gävle sjukhus och ordförande i arbetsgruppen för cervixcancerprevention inom Svensk förening för obstetrik och gynekologi. Han tycker att det nya vaccinet är ”intressant” men uttalar sig i övrigt försiktigt.

– Marginalnyttan kanske inte blir så stor då vi med dagens vaccin och cellprovsprogram redan kan uppnå ett bra skydd mot HPV-relaterad sjukdom. Dessutom är det möjligt att dagens vaccin har ett bättre skydd än 70 procent tack vare korsskydd mot andra virustyper, säger han.

– Jag tror att vi inom överskådlig framtid kommer att fortsätta med organiserad screening med cellprov och/eller HPV-testning. När de som fått dagens HPV-vaccin kommer upp i screeningåldrarna är det möjligt att vi kan glesa ut kontrollerna oavsett om det niovalenta vaccinet blivit tillgängligt eller inte, säger Bengt Andrae.

V503 testas nu i stora fas 3-studier, bland annat i en randomiserad studie med 14 000 deltagare där vaccinet jämförs med det etablerade vaccinet Gardasil. Resultaten skulle ha varit klara nu men har blivit försenade på grund av att förekomsten av cellförändringar har varit lägre än väntat.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev