Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Nytt värkstimulerande medel kan snabba på förlossningar

Publicerad: 8 december 2008, 14:57

Nytt värkstimulerande medel kan snabba på förlossningar

Foto: Foto: Photos.com

Ett nytt läkemedel för att snabba på förlossningar genom värkstimulering testas på kvinnor i hela landet.


Som Dagens Medicin berättade om i temanumret om kvinnohälsa, nr 35/08, testas ett nytt svenskt läkemedel på förstföderskor i hela landet.

– Långvariga förlossningar är den absolut vanligaste orsaken till att nyfödda barn blir trötta och medtagna, säger Margareta Hellgren, verksamhetschef för mödrahälsovården, överläkare vid Östra sjukhuset i Göteborg och en av forskarna bakom studien, till Göteborgs-Posten.

Av de 260 kvinnor vid 18 förlossningskliniker som deltar i studien, ska hälften behandlas med placebo och hälften med det nya värkstimulerande medlet. Kvinnorna kommer att få injektioner varje dag med start två veckor innan beräknad förlossning.

Läkemedlet innehåller heparin, som även finns i läkemedel mot blodpropp. Kvinnor med förhöjd risk för blodpropp som behandlats med heparin, visade sig redan på 1980-talet ha snabbare och enklare förlossningar.

Forskning har visat att substansen inte bara motverkar att blod levrar sig utan gör även att vävnaden i livmodern mjuknar. Nackdelen har dock varit att risken för blödningar ökar, men nu har den komponent som ökar benägenhet för att blöda tagits bort. Nu ska resultaten visa om förlossningarna fortfarande blir mindre komplicerade.

Studien avslutas i sommar. Därefter dröjer det minst fem år innan ett läkemedel finns på marknaden.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev