Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Ökat antal fall av fosterdöd i Skåne

Publicerad: 21 oktober 2019, 11:57

Under 2018 skedde en ökning av antalet fall av fosterdöd i Region Skåne.

Foto: Emil Langvad/Bildbyrån

Under 2018 noterades en ökning av antalet fall av fosterdöd i Region Skåne. Nu har en lokal handlingsplan satts in och tre fall har anmälts enligt lex Maria.


Andelen graviditeter som leder till fosterdöd ligger på tre till fyra per 1000 graviditeter, nationellt och vanligtvis även i Skåne. Men under 2018 uppmärksammade förlossningsverksamheten på Skånes universitetssjukhus i Malmö en ökning, då andelen var 5,7 per 1000.

– Vi har gått igenom samtliga fall och identifierat de som varit potentiellt undvikbara och därför ska anmälas enligt lex Maria, säger Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvård på Skånes universitetssjukhus, i ett pressmeddelande.

Två fall från 2018 och ett från i år anmäls nu enligt lex Maria. I två av fallen hade beslut tagits om att sätta igång förlossningen, men där man på grund av platsbrist valde att skjuta fram förlossningen en dag. Det tredje fallet handlar om att en tillväxthämning under graviditeten inte upptäcktes.

– Alla fall där barn avlider innan eller i samband med förlossning är djupt tragiska. Särskilt allvarligt är det om det hade kunnat undvikas. Vi gör nu allt vi kan för att minimera de risker som finns, säger Pia Teleman.

En lokal handlingsplan har sjösatts – åtgärder som ingår i Skånes universitetssjukhus nu uppdaterade handlingsplan för förbättrad förlossningsvård från 2017. Åtgärderna handlar bland annat om att kunna sätta igång förlossningen vid fler riskgraviditeter och förbättrad överrapportering och kommunikation mellan vårdpersonal.

– För att frigöra förlossningsrum behöver vi fler platser på BB-avdelningen och ett familje-BB i Malmö. Vi skulle behöva öka bemanningen på förlossningsavdelningen och ha längre öppettider på vår specialistvårdsakut. Det behövs lite mer resurser för att kunna träffa patienterna oftare. Vi för en dialog om de resurser som behövs för att kunna genomföra nödvändiga åtgärder, säger Pia Teleman i pressmeddelandet.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev