Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Ökat stöd för att avvakta vid cellförändringar

Publicerad: 2 mars 2018, 10:00

Mildare cellförändringar läkte ofta ut av sig själv utan behandling enligt metaanalysen.

Foto: Thinkstock

Hälften av de medelsvåra cellförändringarna i livmoderhalsen som upptäcktes gick tillbaka utan behandling enligt en ny metaanalys. Fynden öppnar för en översyn av svenska riktlinjer.


Ämnen i artikeln:

Cervixcancer

– I dag är de svenska rekommendationerna att avvakta behandling för kvinnor under 25 som har medelsvåra cellförändringar i livmoderhalsen. Men den här metaanalysen ger bra evidens för att vi kan göra på samma sätt även för många kvinnor som är äldre än så, säger Björn Strander, gynekolog och ordförande i den nationella arbetsgruppen för cervixcancerprevention vid Regionala cancercentrum i samverkan.

I metaanalysen, som publicerats i BMJ, har forskarna tittat på data från totalt 3 160 kvinnor med cellförändringar i livmoderhalsen. Syftet var att ta reda på hur utvecklingen av medelsvåra cellförändringar, så kallad CIN2, blev för kvinnor som inte behandlades. Behandlingen består av ett kirurgiskt ingrepp där cellförändringarna tas bort för att undvika att cancer utvecklas.

Forskarnas slutsats var att hälften av de obehandlade CIN2-fallen gick tillbaka spontant utan att behandlas. Totalt var det 18 procent som utvecklades till nästa stadium eller värre inom två år. Bland kvinnor under 30 var det hela 60 procent för vilka förändringarna försvann spontant och hos 11 procent där en mer allvarlig cellförändring utvecklades.

– När vi publicerade det nationella vårdprogrammet för livmoderhalscancer för ett år sedan hade vi inte detta underlag. Nu får vi anledning att diskutera om rekommendationerna bör ändras, säger Björn Strander.

När vävnad tas bort vid behandlingen kan risken öka för kvinnor som blir gravida att föda för tidigt. Därför vill man inte behandla i onödan och i dag följs yngre kvinnor med medelsvåra cellförändringar i stället aktivt med nya kontroller årligen i två år. Först om förändringen kvarstår då, eller har förvärrats behandlar man. Men dagens åldergräns för 25 kan nu behöva ses över.

– Detta är en aktuell fråga och en forskningsstudie har påbörjats i Västra Götalandsregionen som ska undersöka utfallet av att avvakta med behandling för kvinnor upp till 30 år, säger Björn Strander.

Nyligen har patologerna, som är de som bedömer vävnadsproverna, ändrat sitt klassificeringssystem efter en WHO-rekommendation. I stället för den tidigare tregradiga skalan delas cellförändringarna nu upp i två, en höggradig som heter HSIL och en låggradig, LISL.

– Det är ett bekymmer att man valt att hoppa över de medelsvåra förändringarna i sin klassificering. Den här studien understryker att just den kategorin har möjlighet att läka ut. Men om gynekologerna inte får kännedom om medelsvåra förändringar är det svårt välja den bästa strategin för kvinnorna, säger Björn Strander.

Läs abstract till studien:
Karoliina Tainio med flera. Clinical course of untreated cervical intraepithelial neoplasia grade 2 under active surveillance: systematic review and meta-analysis. BMJ, publicerad online 27 februari 2018. Doi: 10.1136/bmj.k499 

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Cervixcancer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev