Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Ökning av kejsarsnitt kan bero på högre ersättning

Publicerad: 8 februari 2010, 10:00

Var fjärde förlossning i Stockholm gjordes med kejsarsnitt under 2009. Att snitten ger mer ersättning till klinikerna kan ha bidragit till utvecklingen.


Det råder oenighet om i vilken utsträckning antalet kejsarsnitt till förlossningsklinikerna i Stockholms läns landsting påverkas av ersättningssystemet.

– Risken är att man budgeterar med ett visst antal kejsarsnitt och då har man inte samma motivation att minska snitten eftersom man förlorar intäkter, säger förlossningsläkaren Lars Ladfors på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg till Dagens Nyheter.

Men på Karolinska universitetssjukhuset i Solna har hans kollega Olle Stephansson motsatt inställning. Han misstänker i stället att klinikerna i Göteborg känner ett tryck att minska snitten eftersom detta kan påverka ekonomin.

En förklaring till den stora andelen kejsarsnitt kan vara den höga medelåldern på förstföderskor i Stockholm, tror Olle Stephansson.

Stockholms läns landsting överväger om de ska göra en särskild revision för att få veta varför kostnaderna för kejsarsnitt ökat så kraftigt, skriver Dagens Nyheter.

Relaterat material

DNA förändrades hos barn födda med kejsarsnitt

Kejsarsnitt ökar astmarisk

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev