Kvinnohälsa
Olika bud om överdiagnostik vid mammografi
Publicerad: 7 juni 2012, 05:00
Foto: Photos.com
Hur stor är överdiagnostiken vid mammografiscreening? Den frågan får olika svar, delvis beroende på vilken forskare man frågar.
Olika vetenskapliga studier presenterar tämligen spretande siffror på hur många kvinnor som överdiagnostiseras vid mammografiscreening, det vill säga att man upptäcker en cancer som annars hade förblivit oupptäckt utan att innebära en fara för kvinnans hälsa.
I en internationellt uppmärksammad studie från i april kommer Hans-Olov Adami och hans kollegor fram till att upp till vart fjärde fall av invasiv, eller lokalt spridande, bröstcancer vid mammografiscreening i Norge är överdiagnos.
– Det här är väldigt svårt att undersöka. Vi har gjort en design som vi tror är den bästa under rådande omständigheter, där vi bland annat tagit hänsyn till tidstrender i insjuknandet i bröstcancer. De som vi tycker har gjort den bästa forskningen tidigare kommer fram till ungefär samma siffror, säger Hans Olov Adami.
I mars publicerade forskare i Umeå en analys av överdiagnostik i det svenska mammografiprogrammet för kvinnor i åldern 40 till 49 år. Forskarna kommer fram till att den inte existerar.
– Det känns som en stabil skattning med tanke på vår metod, där vi jämfört insjuknandet i län som inte infört screening i denna åldersgrupp med dem som infört screening. I lägre åldrar har man mer snabbväxande tumörer och kvinnorna har tätare bröst, vilket kan bidra till att eventuell överdiagnostik minimeras, säger Barbro Numan Hellquist, statistiker och doktorand vid Umeå universitet.
En tidigare studie från Umeå universitet pekade på att antalet fall av invasiv bröstcancer ökade med 54 respektive 21 procent i åldersgrupperna 50–59 och 60–69 år sedan screening infördes i Sverige.
– De siffrorna stack ut ordentligt, och vi valde att inte kalla det överdiagnos. Sannolikt måste det finnas andra förklaringar, kanske ökat bruk av hormonläkemedel. De flesta i expertisen hävdar nog att korrekta siffror på överdiagnostik ligger mellan 0 och 10 procent i åldersgruppen 50 till 69 år, säger Håkan Jonsson, docent i cancerepidemiologi vid Umeå universitet.
I en analys av en randomiserad screeningstudie i Malmö har forskare beräknat att överdiagnostiken var 10 procent efter 15 års uppföljning.
– Det var en ganska konservativ uppskattning som vi fick en del synpunkter på från andra forskare. Jag tror att siffran i själva verket kan ligga upp mot 20 procent, säger Sophia Zackrisson, röntgenläkare och forskare vid Skånes universitetssjukhus i Malmö, som var försteförfattare på studien.
Läs abstract till studierna som nämns i artikeln:
■ Mette Kalager med flera. Overdiagnosis of invasive breast cancer due to mammography screening: results from the Norwegian screening program. Annals of Internal Medicine 2012; 156: 491–9.
■ Barbro Numan Hellquist med flera. Overdiagnosis in the population-based service screening programme with mammography for women aged 40 to 49 years in Sweden. Journal of Medical Screening 2012; 19: 14–19.
■ Håkan Jonsson med flera. Increased incidence of invasive breast cancer after the introduction of service screening with mammography in Sweden. International Journal of Cancer 2005; 117; 842–847.
■ Sophia Zackrisson med flera. Rate of over-diagnosis of breast cancer 15 years after end of Malmö mammographic screening trial: follow-up study. BMJ 2006; 332: 689–692.