Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Olika subventioner för p-piller

Publicerad: 9 mars 2012, 15:30

Subventionerna för preventivmedel till unga kvinnor skiljer sig åt i olika delar av landet. En expertpanel diskuterade skillnaderna på temadagen Kvinnans hälsodag 2012.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

– Att alla unga kvinnor får möjlighet att använda p-piller är den viktigaste faktorn när det gäller att förhindra aborter, eller det som egentligen är problemet, oönskade graviditeter, säger Kristina Gemzell, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet.

I en satsning för att minska antalet aborter föreslog regeringens utredare Anders Milton för tre år sedan att preventivmedel skulle subventioneras för kvinnor upp till 25 års ålder. Förslaget har hanterats på olika sätt av landstingen. På senare tid har reglerna snarare stramats upp för vem som får subventionerade p-piller och vilka preventivmedel som ingår i subventionen.

En expertpanel diskuterade problemet under Kvinnans hälsodag 2012, Lika vård och hälsa för alla kvinnor?. Temadagen arrangerades i Stockholm av Dagens Medicin.

– Vi har sett att antalet aborter sjunkit sedan vi införde våra subventioner. Många väljer att studera och bo hemma längre så vi stödjer unga kvinnor upp till 25 år, säger Rigmor Åkesson (S), landstingsråd i Landstinget Västmanland.

Enligt Kristina Gemzell är det i åldersgruppen 20-24 år som flest aborter görs och hon anser att den gruppen borde få subventionerade preventivmedel i alla landsting. Även information och sexualundervisning är viktiga faktorer för att minska antalet oönskade graviditeter.

– Naturligtvis måste även männen ta ansvar och den allra mest effektiva metoden mot oönskad graviditet är att använda både p-piller och kondom. Då skyddar man sig även mot könssjukdomar, säger Kristina Gemzell.

Lasse Pettersson (Vrinnevilistan), landstingsråd i landstinget i Östergötland, ett av de landsting som är minst generöst med subventionering av preventivmedel, lägger över en del av ansvaret på läkemedelstillverkare som avregistrerar läkemedel från förmånslistan. Han vill inte heller ta ansvar för 19-årsgränsen i hans landsting.

– Vi har höga läkemedelskostnader och har valt att bara inkludera de preventivmedel som omfattas av förmånen. Åldersgränsen beslutades före min tid, men jag är här för att lära och vi får titta på hur pengarna ska fördelas, säger han.

Även Stockholms läns landstings representant, Marie Ljungberg Schött (M), ordförande i programberedningen för barn- och kvinnosjukvård, säger att de begränsade subventionerna är en kostnadsfråga och att man satsar på tillgängligheten vid länets ungdomsmottagningar.

Det enda landsting i landet som inte har några subventioner för preventivmedel är Västerbottens läns landsting. Harriet Hedlund (S), ordförande för folkhälsa och primärvård för Umeåregionen finns med i auditoriet och kommenterar varför:

– I Västerbotten har vi lågt antal tonårsaborter och inte så många könssjukdomar. Vi har valt att lägga resurserna på information och sexualundervisning via skolhälsovården och att dela ut kondomer.

ÅSA WIKSTEN

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev