fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Omstridd IVF-behandling kan få ja

Publicerad: 2 februari 2015, 06:56

En kontroversiell metod för assisterad befruktning som utnyttjar dna från tre personer för att undvika svår sjukdom är föremål för omröstning i det brittiska parlamentet på tisdag.

Ämnen i artikeln:

IVF

Ett positivt svar skulle göra Storbritannien först i världen med att godkänna IVF-behandlingen mot mitokondriella sjukdomar som föräldrar kan överföra till sina barn, enligt Reuters.

Tekniken handlar om att ge avkomman gener från en kvinnlig donator utöver mammans och pappans bidrag. I befruktningsprocessen avlägsnas bristfällig mitokondriell dna, som annars riskerar att leda till ärvda, mycket allvarliga tillstånd i till exempel hjärta, lever och hjärna.

Inför omröstningen bedrivs en internationell kampanj. Påtryckargrupper från USA, Australien, Frankrike, Tyskland, Spanien och Storbritannien kallar mitokondriella sjukdomar "ofattbart grymma" för drabbade barn och pressar parlamentsledamöter att rösta ja, rapporterar Reuters.

På andra sidan finns kritiker som menar att tekniken öppnar för "designer babies" eftersom genetiskt modifierade embryon placeras i mamman. När frågan debatterades 2012 liknade David King, ordförande för Human Genetics Alert, metoden med Frankensteins skapelse.

Relaterat material

Ny befruktningsteknik mot obotliga sjukdomar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev