Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Öppenhet viktigt vid sammanslagning

Publicerad: 10 oktober 2013, 09:03

Gemensamma stadgar, protokoll som är öppna för alla och inga sammanslutningar som håller möten var för sig är enligt obstetrikern Olof Stephansson viktiga ingredienser för att på ett bra sätt slå ihop register.


Antalet kvalitetsregister har blivit fler och fler. I dag finns över 70 som får stöd från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och ytterligare 30 är under uppbyggnad. Men det finns också en motsatt tendens, att flera register slås samman till ett.

Under ett seminarium på den pågående Kvalitetsregisterkonferensen berättade Olof Stephansson, obstetriker vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, om arbetet med att slå ihop tre register som alla handlar om perioden fram till födande.

Som registerhållare för det nya Graviditetsregistret har han haft till uppgift att föra samman det tidigare registret för fosterdiagnostik och det för mödrahälsovård. Dessutom ska uppgifter om obstetrik tas med i det nya registret.

Det kan finnas flera skäl att slå ihop ett register.

– Ett register kan spegla en vårdkedja eller en nivå på vård. Det kan utgå från olika professioner eller patienter, sade Olof Stephansson.

I det här fallet var anledningen att SKL ville ha ett register som täcker hela vårdkedjan från graviditeten fram till och med förlossning.

När flera register slås samman finns risk för revirstrider. Olof Stephansson lyfte fram betydelsen av öppenhet för att undvika det.

– Mitt råd är att man måste ha en öppenhet. Man kan inte ha olika grupper som möts var för sig. Alla protokoll måste vara öppna för alla och det bör finnas gemensamma stadgar, sade han.

Han framhöll också betydelsen av att inte byta ut något som fungerar mot något som inte fungerar.

– Alla har jobbat stenhårt på att bygga upp sitt och då är det viktigt ta tillvara det arbetet och inte slänga ut något som fungerar förrän man har något bättre färdigt, säger han till Dagens Medicin.

Mödravården och fosterdiagnostiken ingår redan i Graviditetsregistret. Olle Stephansson räknar med att den obstetriska delen ska vara helt klar till sommaren.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News