Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Oro för graviditet ställer läkare inför moment 22

Publicerad: 30 April 2015, 12:39

Vem bestämmer om en kvinna med utvecklingsstörning ska ha preventivmedel när föräldrarna är emot det? Det undrar en läkare.


En läkare i mellersta Sverige skriver till Socialstyrelsen om en problematisk situation som uppstått kring en av hans patienter, en kvinna i 30-årsåldern som enligt en psykologutredning lider av en medelsvår psykisk utvecklingsstörning samt en språkstörning.

Patientens gode man uttrycker nu oro för att patienten ska bli gravid och undrar vad som skulle vara lämpligt som preventivmedel. Patientens föräldrar har, enligt läkaren, med ”upprört tonläge” motsatt sig preventivmedel då det skulle vara helt emot familjens tradition.

Efter att ha rådfrågat både landstingets jurister och specialister inom kvinnosjukdomar landar bedömningen i att det ändå är patienten själv som ska bestämma om hon ska någon form av antikonception.

”Detta resulterade i ett moment 22-resonemang då patientens intellektuella nivå enligt utredningen ligger på cirka 6–7 års ålder”, skriver läkaren.

Utöver att frågan är etiskt problematisk är det även försvårande att urspunget till patientens sjukdomstillstånd inte är helt kartlagt.

”Jag vore tacksam för Socialstyrelsens synpunkter i frågan. Det kan knappast vara första gången frågan ställs och det bör därmed finnas en praxis”, avslutar läkaren sitt brev.

I skrivande stund har myndigheten inte svarat.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev