Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Östra sjukhuset testar flexibelt förlossningsrum

Publicerad: 7 januari 2020, 14:17

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

I en studie i Göteborg lottas kvinnor till att föda i ett vanligt förlossningsrum eller till ett nytt testrum. Där kan de själva styra vad de ser under värkarbetet.

Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdVästra GötalandsregionenSahlgrenska universitetssjukhuset

LB


På Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra ska en ny byggnad för förlossning och neonatalvård stå färdig 2026. Men redan nu finns ett rum som ser ut som de tilltänkta rummen, skriver Dagens Nyheter. Tidningen har varit på plats i det fortfarande ganska hemliga rummet. Där finns det bland annat dimmade lampor, en lian och en pilatesboll. Men födande kvinnor kan också välja att låta luckor dölja tekniken, ta ett bad i rummet, välja musik och titta på bildspel. Rummet är med andra ord ganska anpassningsbart.

Ännu så länge är det ett experimentrum. Födande kvinnor lottas i en studie antingen dit eller till ett vanligt förlossningsrum.

Studien leds av Marie Berg, barnmorska och professor i vårdvetenskap.

– Vår hypotes är att rummet kan minska stress och främja kvinnans förlossningshormoner, och på så sätt leda till färre komplikationer och ingrepp, säger hon till Dagens Nyheter.

Forskarna vill undersöka om testrummet har en högre andel vaginala och spontana förlossningar än det vanliga. För att testrummet ska ses som ett bättre alternativ än det konventionella krävs också att kvinnorna där har en positiv förlossningsupplevelse, att kvinnornas blödningar är normala och att oxytocin inte behöver tillföras för att få igång förlossningen.

Över 1 000 kvinnor ska ingå i studien innan den är klar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev