fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Östrogen ökade eget försvar

Publicerad: 19 juni 2013, 18:00

Vid lokal behandling med östrogen ökade förekomsten av skyddande peptider hos kvinnor med återkommande urinvägsinfektion.

Ämnen i artikeln:

Klimakteriet

I dag kan kvinnor i klimakteriet med urinvägsinfektion få lokal östrogenbehandling med kräm eller vagitorier, tabletter som förs in i slidan, för att förebygga urinvägsinfektion.

Nu har forskare vid Karolinska institutet undersökt mekanismerna för hur östrogen verkar för att förebygga infektion i urinvägarna.

I en studie som publiceras i dag, onsdag, har 16 kvinnor fått lokal behandling med östrogen. Samtliga hade genomgått klimakteriet.

När forskarna analyserade celler som utsöndrades i urinen kunde de konstatera att antimikrobiella peptiderna hade ökat jämfört med före östrogenbehandlingen. Antimikrobiella peptider är en del av kroppens eget försvar mot bakterier.

– 75 procent av kvinnorna hade ökning av tre eller fler av de här peptiderna och hälften av kvinnorna hade en ökning av fyra eller samtliga fem av de undersökta peptiderna, berättar Annelie Brauner överläkare och professor i klinisk mikrobiologi vid Karolinska institutet som har lett studien.

I samma studie publicerar forskarna även rön där de i musförsök sett att cellernas förmåga att fästa vid varandra ökade med östrogenbehandling.

– Om man ser på en slemhinna i urinvägarna är det som små sår. Cellerna sitter inte riktigt fast mot varandra och i underlaget. Det gör att bakterier kommer in på djupet i vävnaden och då är det väldigt svårt att få bort dem. Framför allt hos äldre personer är det mycket bakterier, säger Annlie Brauner.

I studien har forskarna sett att de proteiner som gör att cellerna håller ihop är mer aktiva efter behandling med östrogen.

Studien publiceras i dag, onsdag, i tidskriften Science Translational Medicin.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev