tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Östrogenplåster åter på hyllan

Publicerad: 29 mars 2023, 06:49

Nu finns plåster med styrkorna 25, 37,5 och 100 mikrogram på de flesta apotek igen.

Foto: Hasse Holmberg/TT

En jobbig väntan är över för dem som varit utan hormonplåster för klimakteriebesvär. De flesta styrkor av östrogenplåster finns på apoteken igen.

Ämnen i artikeln:

ApoteksmarknadenLäkemedelKlimakteriet

TT


Sedan januari har det varit omfattande brist på östrogenplåstret Estradot i hela landet. Även gel och spray med östrogen har varit restnoterat och inte funnits att köpa. Men nu är tillverkningen i gång igen.

– Tre av fem styrkor av plåstret är tillbaka och ytterligare en ska komma nu i slutet av mars. Den sista ska enligt företaget som tillverkar vara tillbaka i början av maj, säger Johan Andersson, enhetschef på Läkemedelsverket.

Östrogenbehandling ges till kvinnor som upplever vallningar, svettningar och sömnbesvär i klimakteriet. I vissa fall kan den som behandlas med östrogen via huden byta till att ta hormonet i tablettform. Men det fungerar inte för alla kvinnor.

Kvinnor som har haft blodproppar eller leverpåverkan och kvinnor som har genomgått överviktskirurgi kan till exempel inte ta tabletter i stället. Och även en frisk kvinna behöver följas upp när den byter till tabletter för att stämma av att effekten blir densamma.

Läs också: Regeringen vill bötfälla läkemedelsföretag som inte larmar vid medicinbrist

Men nu finns plåster med styrkorna 25, 37,5 och 100 mikrogram på de flesta apotek igen. Styrkorna 50 och 75 mikrogram väntas komma inom kort, enligt Läkemedelsverket.

Enligt Johan Andersson har Läkemedelsverket inte fått några signaler från företaget som tillverkar plåstren om att det finns risk för nya bristsituationer.

– Som jag har förstått det är det inte längre strul i produktionen, säger han.

Petra Hedbom/TT

Läs också: Apoteken expedierar fler recept

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev