tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Överläkare i mödravården slutar i protest

Publicerad: 28 september 2018, 08:13

Foto: Thinkstock

Västmanland har problem med att bemanna regionens barnmorskemottagningar. På vissa håll har man stått utan barnmorskor. Mödrahälsovårdsöverläkaren slutar i protest.

Ämnen i artikeln:

Region Västmanland

SH


I regionen finns 27 barnmorskemottagningar – för många med tanke på antalet barn som föds. På majoriteten av mottagningarna finns bara en eller två barnmorskor, vilket gör systemet sårbart. När det dessutom för ett par år sedan blev svårt att rekrytera, stod vissa mottagningar vissa veckor helt utan barnmorska, berättar Åsa Jansson, som lämnar uppdraget som mödrahälsovårdsöverläkare.

– Patienter har inte fått träffa barnmorskor när de ska. Det innebär patientsäkerhetsrisker.

Hon och regionens samordnande barnmorska kom med ett förslag om att göra dagens 27 mottagningar till cirka sju större mottagningar.

– Färre och större enheter, med fler barnmorskor på varje ställe, skulle skapa ett mindre sårbart system, säger Åsa Jansson. Man kanske då också till exempel skulle kunna anställa en undersköterska så att barnmorskorna fick göra mer renodlade barnmorskeuppgifter.

Förslaget backades av ett stort antal barnmorskor och Vårdförbundet, bland annat i en debattartikel i Västmanlands läns tidning.

Men hos politikerna fick förslaget inget gehör. Hälso- och sjukvårdsdirektören Anne-Marie Svensson tog istället fram ett annat förslag på en ny organisation, efter att ha tagit in en konsult som hämtade in synpunkter från verksamheterna i Västmanland och andra landsting. Men det förslaget visade sig inte vara tillräckligt bra.

– När vi genomförde en riskanalys tillsammans med företrädare för verksamheten stod det klart att det kvarstod medicinska risker för mammorna och arbetsmiljörisker för barnmorskorna. Så vi bestämde oss för att göra ett omtag och arbeta vidare för att få fram ett förslag som är tillräckligt bra, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Anne-Marie Svensson till Dagens Medicin.

Åsa Jansson säger att ni inte har lyssnat på hennes och andras varningar om patientsäkerhetsrisker?

– Jag vill säga att jag har lyssnat på Åsa Jansson. Men det är klart att det förslag som vi lade fram inte fullt ut gick på det förslag som hon hade.

Vad säger du om att hon lämnar uppdraget som mödrahälsovårdsöverläkare i protest?

– Det är jätteviktigt att ha en mödrahälsovårdsöverläkare. Det är tråkigt att hon slutar med vi måste gå vidare med vår utredning och får hitta en ny.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev