Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Överläkare i Skåne vill utöka sms-användandet i vården

Publicerad: 20 oktober 2015, 09:44

PATIENTDATALAGEN. Socialstyrelsen anser inte att sms och mejl lever upp till säkerhetskraven i patientdatalagen. Sms-påminnelser är ett undantag.

Vid rutinkontakt borde möjligheten att använda sms utvidgas, enligt Eero Lindholm, överläkare på endokrinologiska kliniken på Skånes universitetssjukhus.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneSkånes universitetssjukhus

– Tanken med sms är att kunna stilla oro, och meddela att vi har sett proverna och att de ser bra ut. Det handlar om bekräftelsen hos patienten, säger Eero Lindholm till Dagens Medicin.

Eero Lindholm tar emot patienter med graviditetsdiabetes, det innebär att han har tät kontakt med patienterna under en begränsad tid i slutet av graviditeten. Han upplever att både han och patienterna skulle vinna på att ha möjlighet till sms-kontakt, med det tillåter inte Socialstyrelsen i sina föreskrifter.

– Man får endast använda sms som påminnelse och så använder vi det i dag. Men personligen tycker jag att man underutnyttjar sms och det finns en stor rädsla för det att det inte skulle vara patientsäkert, säger han.

Eero Lindholm upplever att det kan vara svårt att få tag i patienter via telefon och mycket tid går åt till att sitta och ringa personer som inte svarar, samtidigt som täta kontakter kan störa patienten i arbetslivet. Och därför tror han att sms-kontakten som alternativ skulle välkomnas i hans patientgrupp.

– Det är omöjligt att veta om patienten har möjlighet att svara. Det blir litegrann att vi jagar de här personerna och avbryter dem i jobbet. Vi har en lång lista på personer som vi meddelar den här typen av svar till, och det tar ganska lång tid att gå igenom den.

Eero Lindholm ser detta som en fråga om verksamhetsutveckling och har kontaktat Socialstyrelsen för att få klarhet i vad som gäller om man genomföra detta.

– Jag har inga stora förväntningar, Socialstyrelsen är en ganska konservativ organisation i sig, men jag hoppas i alla fall på att vi kan få testa detta i liten skala. Jag blev ganska besviken när jag läste att Socialstyrelsen hade ganska strikta regler för sms och mejl.

Men myndigheten kommer inte att ändra sina ståndpunkter i frågan. Besked till Eero Lindholm väntas komma under dagen.

– Vi följer patientdatalagen, patientuppgifter måste hanteras med försiktighet och sms och mejl bedöms inte vara säkert generellt. Det kan du kolla med vilken säkerhetsavdelning som helst, säger Maria Jacobsson, handläggare på Socialstyrelsen, till Dagens Medicin.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev