Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

P-piller kan öka risken för bröstcancer

Publicerad: 7 december 2017, 07:48

Risken att drabbas av bröstcancer var högre för de som använt hormonbaserade preventivmedel enligt den danska studien.

Foto: Thinkstock

Kvinnor mellan 15 och 49 år som äter p-piller, har hormonspiral eller använder annan hormonprevention, har i snitt 20 procents ökad risk för bröstcancer, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

Bröstcancer

Resultaten kommer från en dansk registerstudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine.

Studien visar att under ett år kommer 55 kvinnor av 100 000 mellan 15 och 49 år och som aldrig har använt hormonella preventivmedel normalt att få bröstcancer. Av de som använder hormonella preventivmedel kommer 68 av 100 000 utveckla bröstcancer. Därmed ger hormonella preventivmedel 13 extra fall av bröstcancer per 100 000 kvinnor varje år.

Øjvind Lidegaard, professor på Rigshospitalet, är huvudförfattare till studien.

– Det är första gången i världen vi har en undersökning av denna storlek, där vi har kunnat bestämma risken för bröstcancer jämfört med hur lång tid kvinnan har använt preventivmedlet, säger han till Politiken.

Risken för att utveckla bröstcancer stiger dessutom ju längre tid kvinnan använder hormonprodukterna.

Enligt forskarna ska dock bröstcancerrisken vägas mot nyttan av p-piller, som gott skydd mot graviditet samt minskad risk för äggstocks- och livmoderkroppscancer samt möjligen även kolorektalcancer.

En svaghet i studien är att forskarna inte kunnat justera för ett flertal störfaktorer, som amning, fysisk aktivitet och alkoholintag. Men Øjvind Lidegaard och hans kollegor anser inte att det ska ha påverkat resultatet så mycket.

Texten är uppdaterad den 11 december med de två sista styckena.

Relaterat material

Fler tar ut p-piller efter reform

Oväntad hög återfallsrisk vid bröstcancer

P-piller kan minska risk för cancer

TT, DAGENS MEDICIN

Ämnen i artikeln:

Bröstcancer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev