Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Pappor portas från BB

Publicerad: 25 september 2014, 13:06

Nyblivna pappor får inte längre övernatta på BB i Gävle. ”Ett steg närmare 50-talet” tycker några av de anställda.


Många nyblivna pappor uppskattar möjligheten att övernatta på BB med sin partner och sitt nyfödda barn. Men nu försvinner denna möjlighet i Gävle, skriver Gefle Dagblad. Anledningen är att klinikledningen inte anser att det finns plats för papporna.

– Hittills har vi tummat på reglerna och knökat in extrasängar på salarna för att papporna ska få plats. Men det kan vi inte göra längre, säger Bo Claesson, verksamhetschef för kvinnosjukvården i Gävleborg, till Gefle Dagblad.

Nu ställer personalen in extrasängar till de pappor som vill sova över. Men enligt Bo Claesson blir det trångt och svårt att hålla rent mellan sängarna vilket innebär en risk för smittspridning och en brandsäkerhetsrisk.

Det finns planer på att bygga nya lokaler för Gävle BB. Men det kommer att dröja flera år och fram till dess är papporna portade från att sova över förutom i undantagsfall. Beslutet har fått flera anställda att reagera.

I en insändare i Gefle Dagblad skriver två barnmorskor och en barnsköterska att beslutet är ”ett steg närmare 1950-talet”. De skriver att de i flera år har stridit för nya lokaler utan resultat. Nu efterlyser de politisk vilja för att se till att det byggs lokaler där papporna kan övernatta utan att arbetsmiljön för personalen hotas.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev