lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Passiv rökning i barndomen tycks öka risken för RA

Publicerad: 17 juni 2017, 11:27

Raphaèle Seror presenterade studien på Eular. Foto: Emilia Larsson

För första gången visar en studie att passiv rökning i barndomen tycks öka risken för reumatoid artrit hos aktiva rökare.

Ämnen i artikeln:

EULARReumatoid artrtitReumatism

Flera tidigare studier har visat att rökning verkar öka risken för sjukdomen, något som även denna studie stödjer. Men nu tycks det som att även passiv rökning i barndomen har betydelse.

Resultatet från den aktuella studien visar att kvinnor som var aktiva rökare och blivit utsatta för passiv rökning i barndomen hade 73 procent högre risk för reumatoid artrit jämfört med kontrollgrupp. Motsvarande siffra för aktiva rökare som inte utsatts för passiv rökning som barn var 37 procent.

Kontrollgruppen bestod av kvinnor som inte rökte och inte heller blivit utsatta för passiv rökning i barndomen. Passiv rökning definierades som att kvinnan befunnit sig i rökiga rum under några få alternativt flera timmar per dag under barndomen.

I den aktuella studien följdes drygt 70 000 franska kvinnor under i snitt 21 år. Av dessa var det 1 239 som via enkät rapporterade att de hade reumatoid artrit. Diagnosen verifierades om kvinnorna hämtat ut ett läkemedel för sjukdomen från apoteket.

I samma studie undersöktes även huruvida en störd tarmfunktion hade någon koppling till reumatoid artrit och resultatet visar på att tidigare kronisk diarré tycks fördubbla risken för sjukdomen. Forskarna bakom studien anser att det stämmer väl överens med hypotesen om att bakteriell obalans i tarmen är en riskfaktor för att utveckla en immunmedierad, inflammatorisk sjukdom.

Läs abstract:

Raphaèle Seror med flera. Passive smoking in childhood and history of chronic diarrhea increases the risk of developing rheumatoid arthritis (RA). Abstract: OP0253 Doi: 10.1136/annrheumdis-2017-eular.3853

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev