Kvinnohälsa
PCOS kopplas till ökad risk för psykisk sjukdom
Publicerad: 2 september 2016, 09:04
Foto: Thinkstock
Forskare kopplar polycystiskt ovariesyndrom, PCOS, till förhöjd psykisk sjuklighet i en ny studie. Även hos syskon till kvinnor med sjukdomen sågs en liten ökad risk.
Det är forskare vid Karolinska institutet som kommit fram till att kvinnor med PCOS hade högre risk att drabbas av psykiatriska tillstånd, som till exempel schizofreni, bipolär sjukdom, depression, ångest och autismspektrumstörning, jämfört med friska kvinnor. PCOS ger de drabbade symtom som infertilitet, ökad kroppsbehåring och viktuppgång.
Ett helt nytt fynd var att forskarna dessutom såg att även såväl systrar som bröder till kvinnor med PCOS hade förhöjd risk för psykisk sjuklighet jämfört med syskon till PCOS-fria kvinnor.
Resultaten bygger på registerdata för 24 000 kvinnor med PCOS, deras syskon och matchade kontroller.
– Det här innebär förstås inte att alla med PCOS, eller deras syskon, är psykiskt sjuka. Det är ovanligt att drabbas av till exempel schizofreni. Och i absoluta tal handlar det om en liten ökad risk för kvinnor med PCOS och deras syskon, säger Mikael Landén, professor vid Göteborgs universitet och Karolinska institutet, som tillsammans med doktoranden Carolyn Cesta varit huvudansvarig för studien.
– Men för att vara en epidemiologisk studie så är det här väldigt säkra fynd, fortsätter han.
Enligt Mikael Landén har det länge funnits en hypotes om att höga nivåer av det manliga könshormonet testosteron, som ses just vid PCOS, kan få kvinnor att må dåligt psykiskt.
I en tidigare studie såg han och hans kollegor en förhöjd frekvens av depression, social fobi och ångestsjukdomar efter att ha gjort en psykiatrisk intervju med 40 kvinnor med PCOS. Mer ovanliga tillstånd som schizofreni och bipolär sjukdom kunde de inte fånga.
– Det blev lite debatt kring det där. Vår tolkning var att det kunde bero på könshormonerna. Fast det kunde ju också vara att så att symtomen vid PCOS – ökad kroppsbehåring, viktuppgång och infertilitet – låg bakom att man inte mådde bra, säger Mikael Landén och fortsätter:
– Det är spännande att vi nu med hjälp av register kan visa så tydligt att det är en förhöjd frekvens av psykiatriska tillstånd. Och att det verkar vara något familjärt – genetiskt eller åtminstone på hormonell nivå, eftersom det finns även hos systrar och bröder.
Vad ska ni använda resultaten till?
– Jag var rädd för att du skulle fråga det, haha! Framför allt handlar den här studien om att klargöra sjukdomsmekanismer som kan ge oss ledtrådar till vad som orsakar psykisk sjukdom.
– Men på sikt hoppas man ju alltid att fynd ska leda till bättre behandling. Om man nystar i det här och faktiskt kan säga att testosteron är en spelare vid depression hos kvinnor, så kanske det gäller även hos dem som inte har så höga nivåer av testosteron att de har PCOS. Då kanske man skulle kunna tänka sig att som tilläggsbehandling manipulera testosteronnivåerna hos kvinnor med depression, i vissa fall. Men där är vi ju inte alls än.
KATRIN TRYSELL