Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Plan C: Beordra barnmorskor till Malmö

Publicerad: 16 december 2016, 15:25

Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Om förhandlingarna mellan Region Skåne och Vårdförbundet inte når resultat till första veckan av 2017 kan barnmorskor från hela regionen beordras till nattskiften i Malmö.

Ämnen i artikeln:

Region SkåneVårdförbundet

Region Skåne brottas med sjuksköterskors massuppsägningar till följd av vad man upplever som för lite tid till återhämtning, alltså en fråga om veckoarbetstid. Och situationen för förlossningen i Malmö är akut.

Vårdförbundet i Skåne och regionen förhandlar nu om lokala avtal utöver de centrala som slöts mellan Sveriges Kommuner och Landsting och Vårdförbundet tidigare i månaden. Region Skåne har lagt ett nytt bud när det gäller arbetstid för nattbarnmorskorna i Malmö och väntar på svar från Vårdförbundet.

Om parterna inte kommer överens till den 7 januari kommer regionen att beordra barnmorskor från andra avdelningar att arbeta natt i Malmö. Och de kan komma från hela regionen.

– Uppdraget är regionalt. Vi har arbetat över förvaltningsgränser för att komma i hamn, säger chefläkaren Mats Molt, som fått uppdraget att försöka hålla förlossning och barnsjukvård i Skåne intakt efter alla uppsägningar.

Han syftar på de olika förvaltningarna som Skånes sjukvård är geografiskt indelat i.

– Region Skåne är runt. Vi vill använda våra resurser på bästa sätt, säger han.

Detta kallas plan C, där plan B är de nu pågående förhandlingarna med Vårdförbundet. Totalt är det åtta tjänster som måste fyllas på natten i Malmö. Totalt finns 600 barnmorskor i Skåne, varav 300 på Skånes universitetssjukhus.

Budet som Region Skåne lagt fram är 32 timmars arbetsvecka för nattbarnmorskorna i Malmö. Det kan jämföras med de 34 timmar som står i det centrala avtalet som nyligen slöts. Barnmorskorna har dock tidigare krävt 27 timmar, säger Mats Molt.

– 27 timmar är ett orimligt mål. Då skulle vi nästan behöva två personer på varje tjänst.

Barnmorskan Camilla Mellander jobbar dag på Malmöförlossningen men har en nattjänst i botten. Hon tycker spontant att 32-timmarsbudet låter ganska bra.

– Det är ju bättre än det avtal som tecknades centralt, men inte riktigt hela vägen fram.

Hon tillhör inte dem som har sagt upp sig.

– Inte än. Jag är förtjust i mitt jobb och min arbetsplats, det är en stor utmaning och många kvinnor från andra kulturer. Men man orkar inte hur mycket som helst.

Det förekommer redan att barnmorskor som har sin ordinarie arbetsplats i mödravården och bor i Malmö beordras in till förlossningen.

– Man har försökt ta hänsyn till resväg. Det är inte så att arbetsgivaren är elak och bara ställer till det, säger Camilla Mellander.

På måndag ska Vårdförbundet Skåne och regionen återigen mötas för att diskutera lokala avtal. Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundet i Skåne, vill inte kommentera arbetsgivarens bud mer än att det är ”intressant”.

– Det är ett ganska omfattande förslag. Vi har begärt betänketid över helgen för att räkna på det totala värdet. Om man kommenterar en del skapar det lätt spekulationer och förväntningar. Barnmorskorna är en del av en helhet, och vi måste ta hänsyn till alla medlemmar.

Relaterat material

Massuppsägning bland Malmös nattbarnmorskor

JESPER CEDERBERG, ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev