Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Plastring bra mot för tidig födsel

Publicerad: 3 april 2012, 08:54

Användning av en särskild ring kring livmoderhalstappen kan drastiskt minska antalet för tidiga födslar hos gravida kvinnor med hög risk för sådana födslar, enligt en ny studie i tidskriften Lancet.


Tidigare studier har indikerat att en ring, en typ av cervixpessar, som sätts på livmoderhalstappen kan skydda mot för tidig födsel.

Nu har spanska forskare för första gången utvärderat metoden i en randomiserad studie.

Bland kvinnorna i kontrollgruppen som inte använde ringen hade 27 procent fött sina barn för tidigt, före vecka 34. Motsvarande siffra i interventionsgruppen var bara 6 procent.

Totalt ingick 385 kvinnor i studien. Samtliga hade en kort livmoderhals, under 25 mm, vilket är en riskindikator på för tidig födsel. Längden på livmoderhalsen mättes med hjälp av ultraljud i vecka 18 till 22.

Forskarna slutsats är att användning av ringen är en billig, säker och effektiv metod för att skydda utvalda kvinnor mot förtidig födsel.

Elisabeth Nordlander som är mödrahälsovårdsöverläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna är dock avvaktande till metoden.

– Det är en intressant studie. Men andelen för tidiga födslar i kontrollgruppen verkar vara mycket hög, vilket gör att man blir misstänksam mot resultaten. Det låter också orimligt att vi skulle screena alla gravida för att upptäcka dem med kort livmoderhals, vilket ganska få kvinnor har, säger hon.

– Om det här ska införas måste vi ha fler och större studier som visar nyttan med metoden.

Läs abstract till studien:

Goya M m fl. Cervical pessary in pregnant women with a short cervix (PECEP): an open-label randomised controlled trial. Lancet, publicerad online den 3 april 2012.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev