Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Plastring hindrade inte riskabel förlossning

Publicerad: 21 mars 2016, 12:02

Ett cervixpessar runt livmodertappen hjälpte inte mot tidiga födslar, enligt ny forskning.

Foto: Thinkstock

Det var inte effektivt att använda särskilda plastringar för att hejda tidiga födslar bland kvinnor med kort livmodertapp, enligt en randomiserad studie i New England Journal of Medicine.


Kvinnor med kortare livmodertapp än normalt drabbas oftare av tidiga födslar vilket ökar risken för komplikationer hos barnet. Tanken är att en sådan riskabel förlossning ska kunna förhindras om en särskild plastring fästs runt livmodertappen, så kallat cervixpessar. Ett ingrepp som gav mycket bra effekt på individer i en tidigare studie i tidskriften Lancet, som Dagens Medicin har skrivit om.

Men bilden är inte lika positiv i en ny och större forskningsstudie. Bland kvinnor och flickor som använde plastringen var det 12,0 procent som födde före graviditetsvecka 34. Motsvarande siffra var nästan densamma, 10,8 procent, för de som inte fick hjälpmedlet. Resultaten var inte statistiskt signifikant säkerställda.

Enligt forskarna bakom studien fanns inte heller några skillnader mellan grupperna när det gällde antalet dödsfödslar eller om spädbarnet behövde specialistvård efter födseln. Däremot fanns en förhöjd risk för foglossning hos kvinnor som bar plastringen, jämfört med individer utan behandlingen.

Studien omfattade 935 deltagare som var minst 16 år gamla, och vars livmodertapp var 25 millimeter eller kortare mellan graviditetsvecka 20 till 24. Hälften lottades till att få ett cervixpessar. Kvinnor med en livmodertapp som var 15 millimeter eller kortare fick även vaginalt progesteron under studietiden. Undersökningen pågick mellan 2008 till 2012.

Läs mer i abstract:

Kypros H Nicolaides med flera. A randomized trial of a cervical pessary to prevent preterm singleton birth. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 17 mars. Doi: 10.1056/NEJMoa1511014

Relaterat material

Gummiskål skyddade mot för tidig födsel

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev