Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Platsbrist – patient fick njurskada

Publicerad: 3 september 2019, 09:36

Foto: Anders Alm/Region Norrbotten

Brist på vårdplatser på kirurgen vid Sunderby sjukhus innebar en fördröjning som sannolikt gett en patient allvarligt nedsatt njurfunktion, konstaterar Ivo. Det skriver Norrbottens-Kuriren.


Patienten, som är en kvinna som under ett års tid sökt vård för problem med underlivet, fick beskedet av läkare att hon behövde opereras 2017. På grund av lång operationskö fick hon vänta till april 2018. Inne på kirurgmottagningen föll hon och bröt lårbenet. Enligt Ivo kan bristande dokumentation kring fallriskbedömning ha bidragit till fallskadan, skriver Norrbottens-Kuriren.

Frakturen gjorde att operationen fick skjutas upp. I juni fick patienten en ny operationstid, men också den fick skjutas upp på grund av vårdplatsbrist. När patienten väl skulle opereras hade hon blod från urinvägarna, och operation blev omöjlig på grund av utvecklad njursvikt. Patientens vård blev istället palliativ.

Enligt Inspektionen för vård och omsorg har platsbristen inneburit en fördröjning för patienten som sannolikt lett till den allvarligt nedsatta njurfunktionen.

– Jag är den första att beklaga. Vi arbetar med att försöka rekrytera mer personal till vården, men vi konkurrerar med hela landet, säger regionrådet Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiet, till Norrbottens-Kuriren.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev