Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Politiker i Kronoberg backar om samvetsfrihet

Publicerad: 14 november 2014, 13:14

Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet i Landstinget Kronoberg ska rösta ner motionen om en utredning om samvetsfrihet.


Under landstingsstyrelsens möte i tisdags diskuterades Kristdemokraternas motion om att utreda frågan om samvetsfrihet för vårdpersonal. Samvetsfrihet skulle kunna innebära att barnmorskor kan vägra att genomföra aborter om det går emot deras religiösa tro. De rödgröna partierna röstade för att avslå motionen, men Folkpartiet lade ned sina röster och Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna fick då egen majoritet för att förslaget skulle gå vidare till fullmäktige.

Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet har nu meddelat att de kommer att göra som de rödgröna partierna och rösta för att avslå motionen i fullmäktige, skriver Smålandsposten.

– Min grundinställning är att har man valt att till exempel arbeta som barnmorska, då får man utföra de arbetsuppgifterna. Om man inte kan utföra uppgifterna får man söka sig till ett annat arbete. Moderaternas inställning i den här frågan är att vi ska rösta nej, säger Pernilla Sjöberg (M), ledamot i landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige i Kronoberg, till Dagens Medicin.

Moderaterna i Kronoberg har sedan tisdagens möte även fått reda på att en fråga om samvetsfrihet inte kan behandlas på landstingsnivå.

– Vi har kommit till insikt om att det är en nationell fråga, säger Ingemar Swalander (M), ledamot i landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige.

ELSA TORELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev