Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Politikerna vill återöppna förlossning i Karlskoga

Publicerad: 20 juni 2019, 06:21

Verksamhetschefen för kvinnokliniken har beslutat stänga förlossningen vid Karlskoga lasarett på grund av bristande patientsäkerhet. Men politikerna vill öppna den igen.


Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdKarlskoga lasarettRegion Örebro Län

Efter ett möte i tidigare i veckan meddelade Karin Sundin (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Örebro län, att hon beställt en kartläggning som ska ge politikerna underlag om vad som krävs för att öppna förlossningsverksamheten igen.

– Från politiskt håll är det vår tydliga vilja att förlossningsverksamheten i Karlskoga ska kunna öppna igen någon gång efter sommaren, säger Karin Sundin, i ett pressmeddelande.

Men Gill Kullberg, verksamhetschef för kvinnokliniken på sjukhuset, och den som fattade beslut om att verksamheten skulle stängas, är skeptisk. Hon tycker inte att det finns förutsättningar för att bedriva en patientsäker vård för de nyfödda akut sjuka barnen i Karlskoga.

– Det saknas realistiska möjligheter att bygga upp en neonatologisk verksamhet på Karlskoga lasarett. I takt med att kraven på patientsäkerhet hela tiden ökar liksom de medicinska möjligheterna, uppfyller förlossningen i Karlskoga inte längre Hälso- och sjukvårdslagens krav på en god och jämlik vård för de aktut sjuka nyfödda barnen, säger hon.

De nyfödda barn som behöver akut vård har behövt transport till Örebro, något som tar tid och dessutom kan transporten innebära en risk för barnen.

Gill Kullberg berättar att de har haft utbildningsinsatser riktade mot förlossnings- och anestesipersonalen, för ge livsuppehållande behandling, fram tills att specialister i neonatologi från Universitetssjukhuset i Örebro kommer till Karlskoga.

Eftersom det totalt sett föds relativt få barn på Karlskoga lasarett, 524 barn under 2018, är Gill Kullberg mycket tveksam till alternativet att ha en neonatal verksamhet igång på sjukhuset.

– En sådan verksamhet ska vara tillgänglig 24 timmar om dygnet och det krävs ett flertal neonatologer och specialistsjuksköterskor för att täcka det. Förra året var det 33 av barnen barn som behövde neonatalvård. Min bedömning är att det inte går att motivera neonatalavdelning vare sig personal- eller volymmässigt i Karlskoga, säger hon.

Gill Kullberg är inte ensam om åsikten att alla förlossningar bör ske på universitetssjukhuset i Örebro. Verksamhetschefen för barn- och ungdomskliniken, Andreas Ohlin, har tidigare sagt till SVT Nyheter Örebro att han stödjer beslutet om att stänga förlossningen i Karlskoga.

– Här har vi både utrustning och personal som inte gör något annat än att ta hand om svårt sjuka barn, vi har en trygghet och rutin och vi tror att det gör vården bättre, sa han till SVT.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om att Inspektionen för vård och omsorg inlett en granskning av Karlskoga lasarett bland annat efter att barn var nära att dö under en förlossning.

Den kartläggning som regionstyrelsen beslutat om ska presenteras för hälso- och sjukvårdsnämndens senast den 28 augusti.

Relaterat material

Förlossningen i Karlskoga stänger

Petra Hedbom

Reporter

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev