Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Presentkort gjorde att fler fimpade

Publicerad: 27 januari 2015, 23:30

Gravida kvinnor har lättare att sluta röka om de belönas för olika uppsatta mål inom ramen för ett rökavväjningsprogram. Det visar en ny randomiserad studie i tidskriften BMJ.


22,5 procent av dem som erbjöds presentkort hade slutat röka vid slutet av graviditen, jämfört med 8,6 procent i kontrollgruppen som fick sedvanlig rökavvänjning.

Resultaten baseras på en uppföljning av 618 kvinnor i Skottland som alla hade varit gravida i högst 24 veckor. De som lottades till att få presentkort erbjöds sådana stegvis, med högre belöningar ju längre kvinnorna kommit i programmet.

Deltagare som hade slutat rökat och fortfarande var rökfria i slutet av graviditen fick presentkort på ett sammanlagt värde av 400 brittiska pund, runt 5 000 svenska kronor.

Forskarna bakom studien noterar inga biverkningar av denna intervention och inga belägg för att kvinnorna utnyttjat erbjudandet bedrägligt.

Vidare skriver de att resultaten bekräftar andra mindre studier på området och att effekten av att erbjuda gravida kvinnor pengar för rökstopp är större än i många andra studier där man prövat beteendemedicinsk behandling eller läkemedel.

Forskarna poängterar att det är i socioeknomiskt svaga grupper där flest röker. Interventionen att erbjuda presentkort skulle därmed kunna minska ojämnlikheter på hälsoområdet samt innebära ett behövligt tillskott i hushållskassan hos familjer som har det knapert.

Nu vill forskarna genomföra en ännu större studie vid flera centra i landet för att eventuellt bekräfta resultaten.

Läs hela originalartikeln.

David Tappin med flera. Financial incentives for smoking cessation in pregnancy: randomised controlled trial. BMJ 2015; 350: h135. DO: 10.1136/bmj.h134

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev