Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Professionen lovad möte med Socialstyrelsen om abortvården

Publicerad: 24 augusti 2017, 09:19

Gynekologer och barnmorskor efterlyser diskussion om sena aborter.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

– Vi kontaktade gemensamt Socialstyrelsen för att få en dialog kring hur man bäst lägger upp handläggning av sena aborter. Med anledning av den debatt som har varit, säger Andreas Herbst, ordförande i Svensk förening för gynekologi och obstetrik, SFOG, till Dagens Medicin.

Med debatten avser han nyheten att en neonatalläkare försökt rädda livet på ett aborterat foster, något Dagens Medicin tidigare rapporterat om. Socialstyrelsens rättsliga råd bedömde att neonatalläkaren gjorde rätt.

– Det är ju en läkares grunduppgift att försöka rädda foster som lever, sade rådets ordförande, Göran Ewerlöf, till Sveriges Television då.

Samtidigt är sena aborter en komplicerad fråga och för att undvika att liknande situationer uppstår igen har gynekologer och neonatalläkare därför skapat en gemensam arbetsgrupp för att förbättra rutinerna. Brevet till Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell är dock endast undertecknat av Andreas Herbst och Mia Ahlberg, ordförande i Barnmorskeförbundet.

– Tanken är att det är gynekologer och barnmorskor som handlägger aborter och vi gjorde gemensam sak och kontaktade Socialstyrelsen. Det var inte så att vi valde bort barnläkarna i det här sammanhanget utan det var vi som gemensamt vårdar patienten i samband med abort som tog kontakten, säger Andreas Herbst.

Olivia Wigzell har svarat att Socialstyreslen gärna bjuder in till ett möte för alla berörda aktörer.

– Vi är absolut positiva till det, säger Andreas Herbst.

Relaterat material

Ivo öppnar för tillsyn kring sena aborter

Läkare vill ha nya rutiner för sena aborter

Försökte rädda aborterat foster – gjorde rätt

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev